Új elnök a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság élén

MTI
2007.03.10. 16:51
Az újonnan megválasztott elnökség tagjai: Dalos Anna zenetörténész, Eckhardt Mária a Liszt Múzeum és Kutatóközpont igazgatója, Farkas Zoltán, a Bartók rádió vezetője, Papp Márta zenetörténész, Somfai László és Székely András zenetudós.

A közgyűlésen Kárpáti János leköszönő elnök beszámolójában a társaság sikeres programjai között említette a Magyar Zene című szakfolyóirat folyamatos kiadását, valamint azt a kétnapos tavaly októberi konferenciát, amellyel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Zenetudományi Intézetét vezető Tallián Tibor munkássága előtt tisztelegtek.

Kárpáti János, aki nem indult újból az elnökségért, elmondta: nem sikerült megvalósítani, hogy Kroó György zenetudós Várfok utcai házán emléktáblát helyezzenek el, de a tervről nem mondanak le.

Malina János, a Haydn-Eszterháza 2009 Programiroda vezetője a zeneszerző halálának bicentenáriumára való felkészülésről beszélt a közgyűlésen. Elmondta, hogy tárgyalnak Nikolaus Harnoncourt és a Concentus Musicus Wien vendégszerepléséről, továbbá egy Ignaz Pleyel-bábopera bemutatójáról.

Az MTA Zenetudományi Intézete egy nemzetközi Haydn-konferencia szervezését készíti elő James Webster angol zenetudóssal és a kölni Haydn Intsituttal együttműködve - emlékeztetett Halász Péter zenetörténész.

Fodor Géza esztéta más évfordulókra hívta föl a figyelmet: 2009-ben lesz a Magyar Állami Operaház megnyitásának 125. évfordulója, 2010-ben pedig Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója. Ezekben az esztendőkben a Bánk bán eredeti változatának kellene elhangzania a dalszínházban - vélekedett Fodor Géza, megjegyezve, hogy amúgy is készül a mű kritikai kiadása.