Valér
-1 °C
0 °C

Kertész Imre a magyar kultúra követe lett

MTI
2007.05.04. 19:14
A magyar kultúra követe címet adományozta pénteken Berlinben Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kertész Imre Nobel-díjas írónak.

A többnyire Németországban tartózkodó magyar író méltatásában egyebek között az szerepelt: az író gondolatain, történelmi tapasztalatain nyugvó bölcselete nemcsak a magyar, hanem az egész világirodalom kincse.

Sorstalanság című regénye a holokauszt-irodalom egyik legmegrázóbb alkotása, nemcsak regény, hanem életfilozófia. Kertész Imre regényeit több mint huszonöt nyelven olvassák, munkásságát és személyét nemzetközi tisztelet övezi.

A berlini magyar nagykövetségen tartott ünnepségen Hiller István mindehhez elsősorban azt tette hozzá: nem kitüntetésről, hanem - mint fogalmazott - a köszönet és az elismerés mellett mindenekelőtt "tisztes felkérésről" van szó arra, hogy szolgálják a magyar kultúra népszerűsítését. Magyarországnak nagy szüksége van erre - hangsúlyozta a miniszter.

A 78. évében járó író a címet tulajdonképpen idén januárban, a magyar kultúra napja alkalmából kapta, azt azonban akkor betegsége miatt nem tudta átvenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!