Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

95 éve nyílt meg az újjáépített pesti Állatkert

MTI
2007.05.18. 10:47
A pesti Állatkert ötletét Xantus János jogász, biológus és etnográfus, egykori honvédtiszt vetette fel, az intézményt 1866. augusztus 9-én nyitották meg. A kertet 1907-től a főváros vette kezelésbe, és 3 millió koronát szavazott meg a modernizálásra. 1909-től Lendl Adolf irányítása alatt építettek új kertet, amelynek épületeit Kós Károly, Zrumetzky Dezső és Neuschloss Kornél tervezte, a megnyitóra 1912. május 20-án került sor.

Az Állatkertet megnyitása óta mintegy 100 millióan keresték fel, évente 1,2 millió látogatót fogad, ezzel az ország legnépszerűbb intézménye. A 16 hektáros területen, 60 épületben és szabadtéri területeken 500-nál több állatfaj 3000 egyede él, amelyek több mint 200-féle, évi 200 tonna ennivalót fogyasztanak, a gyűjteményben 2000 növényfaj is található. Az idők folyamán többször felmerült az Állatkert kitelepítése egy tágasabb helyre, de a tervet elvetették, mivel a városligeti elhelyezkedés nagy előnyt jelent megközelítés szempontjából. Inkább a helykihasználás új módszereit alkalmazták, s kevesebb fajt, fajtát, illetve példányt mutatnak be. Az Állatkert természetvédelmi terület, épületeit műemléki védelem övezi.