Judit
2 °C
7 °C

Újabb Greiner-mesterhegedűket kap a Fesztiválzenekar

MTI
2007.05.18. 13:46
Jelenleg öt Greiner-hangszerrel rendelkezik a Budapesti Fesztiválzenekar, ezek közül az első egy brácsa volt. A hat újabb hegedűvel már 11 kiváló minőségű hangszer határozza majd meg az együttes vonós hangzását. Általában négy évet kell várni egy Greiner-mesterhangszerre, a BFZ azonban előre került a várólistán. Korábban úgy tartották, hogy optimális hangja csak egy Stradivariusnak lehet. Szakemberek szerint azonban ez a kijelentés Peter Greiner óta nem érvényes. Greiner-hegedűt használ számos világhírű hegedűművész, köztük Christian Tetzlaff és Anne-Sophie Mutter is.

Peter Greiner 14 évesen készítette első hegedűjét. Inaséveiben a hangszerkészítő mesterséggel párhuzamosan a kölni egyetemen zenetudományt, művészettörténetet és fonetikát tanult. Ott ismerte meg Heinrich Dünnwald fizikust, akivel komoly vizsgálatokat végeztek a Stradivari-hegedűk hangjának titkát kutatva. A bonni mester ugyanazokat az anyagokat használja, mint a régi hegedűépítők, juharfát a hátlaphoz, fenyőt a fedőlaphoz és ébenfát a fogólaphoz. Saját lakkját természetes anyagokból, egy kémikussal együttműködve keverte ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?