Natália
1 °C
7 °C

Esterházy, Kertész Imre és Kukorelly közös könyvben vall Berlinről

MTI
2007.05.23. 10:43
Az elmúlt évtizedekben számos magyar író töltött el egy évet Berlinben; az ösztöndíjas időszak alatt szerzett élményeiket tartalmazza a "Berlin, drágám. Csukja be, kérem, a szemét." című antológia.

A Magvető Kiadó gondozásában készült kötet húsz magyar író, költő művét tartalmazza. A legkorábbi írás Mészöly Miklós tollából született 1973-ban, a legkésőbbi művek pedig a 2006-os ösztöndíjas, Vörös István versei.

Kukorelly Endre írásában az olvasható, amint az író a Check Point Charlie ellenőrzőállomásról, Nyugatról áttekintve figyeli a kelet-berlini "málladozást az égszínkék kipufogógázban".

Márton László azt jellemzi, hogyan tűntek el a fal nyomai, és hogyan foglalta vissza a város ezeket a korábban holt területeket.

Esterházy Péter novellája arról szól, hogyan vált az író egy faramuci helyzetből adódóan zsebtolvajjá a német fővárosban.

Konrád György művében megjósolja, hogy egyszer leomlik a fal, Oravecz Imre pedig azt meséli el: németországi ösztöndíja alatt azért spórolt, hogy Amerikába emigráljon, míg egyszer csak lebontották a berlini falat.

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Miért Berlin? című alkotását egy beszélgetés ihlette, míg Dalos Gyula egy irodalmi estről készült STASI-jelentésről ír a több mint háromszáz oldalas antológiában - említett példákat a szerkesztő.

A kötetben olvasható még Darvasi László, Eörsi István, Földényi F. László, Garaczi László, Láng Zsolt, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Petri György, Szijj Ferenc, Tolnai Ottó és Végel László egy-egy írása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?