Digitális kölcsönzés a német könyvtárakban

MTI
2007.06.01. 11:02
A bajor közszolgálati rádió és televízió, a Bayerischer Rundfunk internetes portálja beszámolót közölt arról, hogy Hamburgban és Würzburgban már bevezették az online kölcsönzést, Kölnben június közepétől indul, Münchenben pedig a jövő hónapban kezdődik az olvasók internetes kiszolgálása. A nyilvános könyvtárak ezentúl éjjel-nappal elérhetőek lesznek, és a digitális kínálat már most tízezer kötetre rúg.

A kölcsönzött digitális könyveket és hangfelvételeket a Microsoft tömörítési eljárásával kódolták, és a Windows alapú szoftverek képesek lejátszani őket. A kölcsönzés nagyon egyszerűen zajlik: a letöltés előtt a felhasználó, akárcsak egy internetes boltban, beleolvashat, vagy belehallgathat a kiválasztott műbe. Ha ki akarja kölcsönözni, akkor beleteszi a kosarába. A visszaadás automatikus, mert az adatok egy hét után használhatatlanná válnak, így elmaradnak a késésért járó bírságok. A kölcsönzésért a szokásos díjat kell fizetni, egyéb költség nincs.

Ezzel a könyvtárak a fiatalokat akarják ismét magukhoz csalogatni, egyúttal szembe akarnak szállni az internetes könyvkereskedőkkel is. A szolgáltatást például olyan diákoknak szánják, akik egy előadáshoz, vagy dolgozathoz keresnek információkat. Regényekből viszont kevés lesz, mert a hosszú szövegek nehezen olvashatók a képernyőn. Az online kölcsönzőben leginkább szakkönyveket és ismeretterjesztő irodalmat lehet találni.