Gyurcsánnyal zárul a magyar kulturális fesztivál Athénban

MTI
2007.06.01. 11:44
Az egyhónapos, június 2-án jazz fesztivállal záruló Magyar kulturális fesztivál kiállításait csütörtök este megtekintette a görög fővárosba munkalátogatásra érkezett Gyurcsány Ferenc. A görög fővárosban fellépő Duna Művészegyüttes és az Állami Népi Együttes szólistái rögtönzött tánckoncertet adtak a magyar kormányfő tiszteletére. A két magyar együttes egy görög amatőr néptánc csoporttal közös produkcióban lép fel a héten Athénban majd Lutrakiban. Előadásukban kiemelt szerepet kapnak a Kodály Zoltán gyűjtéséből fennmaradt népzenei elemek.

A kulturális hónap során magyar klasszikus íróknak és a mai magyar irodalom nagyjainak - Márai Sándornak, Esterházy Péternek, Kertész Imérnek, Szabó Magdának - görögre fordított műveiből rendeznek könyvvásárt. A G. Karidisz Szépművészeti Központban Tavaszy Noémi Kodály Zoltán zenéje ihlette, színes linómetszeteit mutatják be. A Görög Kodály Konzervatórium és Intézet szervezésében a kecskeméti Kodály Intézettel együttműködve több komolyzenei koncertet is rendeztek Athénban.

A kulturális fesztivált gasztronómiai és cukrászati napok édesítik: a Gerbeaud szakácsai főznek a Byzantine étterem vendégeinek, és a King George Palace szállodában magyar borokat kóstolhatnak a vendégek. A fesztivál eseményeit a héten megtekintette Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.