Fotópályázat a roma integrációért

MTI
2007.06.01. 12:56
A Roma Integráció Évtizede Program jegyében fotópályázatot hirdet a Nyílt Társadalom Intézet és a Közép-Európai Egyetem részeként működő OSA Archívum, a pályaműveket péntektől várják a szervezők. A Chachipe (ami lovári nyelven igazságot, jogot, valóságot jelent) című fotópályázattal a romákkal kapcsolatos vizuális sztereotípiák ellen akarnak fellépni, valamint a roma emberek és kultúra érzékletes, művészi bemutatását szeretnék elérni.

A pályázat mindenki előtt nyitott, amatőr és hivatásos fotósok jelentkezését egyaránt várják a szervezők. Különösen fontosnak tartják a roma származású pályázók részvételét. A nemzetközi szakmai zsűri és a közönség döntése után öt kategóriában osztanak ki díjakat. A legjobb képekből 2007 őszén kiállítás nyílik a budapesti Centrális Galériában, majd a jövő év elején album formájában is megjelennek. A roma évtized elnevezésű program országaiban készült fotók péntektől július 31-ig tölthetők fel a Chachipe honlapján.

A roma évtized programja 2005-ben indult és 2015-ig tart. Kilenc ország - Bulgária, Csehország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia - kormányának részvételével, a Világbank és számos civil szervezet csatlakozásával azt a célt tűzték ki, hogy tíz év alatt elősegítik a roma közösségek társadalmi helyzetének gyökeres megváltoztatását.