Csoda szemtanúja volt az MTI

MTI
2007.06.06. 22:31

Csaknem háromezer erdélyi ember élte meg szellemi "csodaként" az elmúlt napokban Sebestyén Márta csodálatos hangját, amelyen a híres népdalénekes ezúttal "világi és istenes" énekeket szólaltatott meg, igazi áhítatot varázsolva az öregek, a fiatalok és a gyermekek arcára. "Soha ennyi ölelést, virágcsokrot, szeretetet nem kaptam, mint ezekben a napokban" - mondta az MTI tudósítójának a művésznő, aki a Székelyudvarhelyi Városi Művelődési Házban, a Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, a gyergyószárhegyi Lázár Kastély Lovagtermében, az illyefalvi református Vártemplomban és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban örvendeztette meg közönségét lenyűgöző előadásával.

"Nyitva látám mennyeknek kapuját" - ezt a címet viselte műsora, amelynek keretében "világi és istenes énekeket" hallhattak a jelenlévők. A művész beismeri: kicsit félt attól, hogy művelődési házakban hangozzanak el ezek az inkább templomban jól hangzó énekek. Hiszen korábban velencei hatalmas bazilikában, lengyelországi apátságban, szófiai székesegyház altemplomában, középkori ikonok között mutatta be ezt a műsort. A dalok hangulatát a környezet is erősíti - mondja -, arról nem is beszélve, hogy az emberek egy művelődési házban meghirdetett műsortól mást várnak el. Megszokták, hogy Sebestyén Márta többnyire népdalgyűjtésekkel, vidám, tempós zenével, vonós zenekarával érkezik. Mostani műsora azonban nem ilyen, inkább elmélyültségre, áhítatra készteti a hallgatót.

Úgy tűnik azonban, hogy az erdélyi közönség minden helyszínen "csodaként" élte meg a művész hangját, énekét. Élvezték hangját, akárcsak a dudán, furulyákon és szaxofonon kísérő Szokolay Dongó Balázsnak, illetve a koboz és citera mesterének, Bolya Mátyásnak a produkcióját. A gyergyószárhegyi lovagterem azonban nagyon is illett a műsor hangulatához. Az énekes maga is új ihletet merített a történelmi falak között, Bethlen Gábor arcképe alatt.