Az USA ellopott leleteket adott vissza Perunak

MTI
2007.06.15. 12:10
Több mint 400, a Kolumbusz előtti időkből származó tárgyat adott vissza a perui kormánynak az Egyesült Államok, köztük ezüst maszkokat, számoláshoz használt ritka inka eszközöket és egy 3000 évesnél régibb agyagtálat. Ez volt a legnagyobb visszaadott gyűjtemény a dél-amerikai országból ellopott prekolumbiánus tárgyak visszaszolgáltatására vonatkozó egyezmény 1997-ben történt megkötése óta.

A 412 tárgy között voltak arany ékszerek, szemfedők és egy kendőt viselő nőt ábrázoló agyagtál, ami a több mint 1300 évvel korábbi észak-perui mocse kultúrából származik. A gyűjtemény legkülönlegesebb darabjai a számolást segítő inka csomók (quipus). A zsinórokra kötött csomók segítségével a birodalom vezetői a statisztikai és kereskedelmi adatokat rögzítették. Az újabb kutatások azt is feltételezik, hogy a csomókat szájhagyomány útján terjedő történetek lejegyzéséhez is felhasználták. Az 1500-as évek elején érkező spanyolok a bennszülött kultúra megsemmisítésére törekedve a csomók többségét elégették - mondta el Damian.

Az ügyben őrizetbe vettek egy olasz állampolgárt, a 66 éves Ugo Bagnatót, aki 2004-ben hamis okmányok segítségével az Egyesült Államokba juttatta a tárgyakat. Bagnato a 20 ezer dollár értékű, 3000 éves agyagtálon potom 2000 dollárért próbált túladni. Bagnato beismerte bűnét, orgazdaságért 17 hónapot töltött börtönben, jelenleg őrizetben várja a kiutasítását. A régészeti lelőhelyek fosztogatása hosszú évek óta gondot okoz Peruban és más latin-amerikai államokban. Jorhe Roman Morey perui főkonzul szerint Peru északi része felett elrepülve látni lehet a gödröket a talajban, ahol a sírrablók régiségek után kutattak.