A mai magyar fotográfia Varsóban

MTI
2007.06.26. 09:16
A mai magyar fotográfia címmel négy kortárs fotóművész képeiből nyílik kiállítás pénteken a varsói Fabryka Trzciny Művészeti Központban - mondta Jerger Krisztina, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgató-helyettese.

Az egykori nádgyár rehabilitált épülete Varsó egyik legkedveltebb kulturális intézménye, ahol most bemutatkoznak a Pécsi József-ösztöndíjas magyar fotográfusok, s mindegyikük az emberek közötti kapcsolatokat örökíti meg.

Barakonyi Szabolcs Family Frost - Hétről hétre örömet hoz! című sorozata, amelyen az isten háta mögötti településekre is eljutó fagylaltos kocsit váró, otthonkás, idős asszonyait ábrázolja, iróniával fűszerezve a vidéki élet realizmusát. Csoszó Gabriella privát életének szereplőit, családjának tagjait mutatja meg páros portréiban csukott szemmel, csak a gesztusokból olvasható ki egymás közti viszonyuk.

Molnár Zoltán erdélyi cigányokról készített sorozata azt mutatja meg, hogy a szerző tapintattal, őszintén fordul a fotografáltak világa felé.

Szász Lilla női sorsokat bemutató sorozataiban, mint például a hajléktalan anyákról, vagy a várandós asszonyokról készült Százszorszép cíművel, folyamatosan reagál a szociális helyzetük miatt alapvetően meghatározott jövővel élő emberek léthelyzetére, s témaválasztásával provokálja a társadalmi érdektelenséget.

A Fabryka Trzcinyben a kiállításmegnyitó után Nikola Parov együttesével és Herczku Ágnes énekessel világzenei koncertet ad.