Regionális összművészeti központ nyílik Szegeden

MTI
2007.06.26. 13:19
Regionális összművészeti központ nyílik Szegeden, az újjászületett Reök-palotában, Európa egyik legszebb szecessziós épületében - jelentette be Herczeg Tamás, az intézmény igazgatója kedden.

A Magyar Ede tervezte, Európában is egyedülálló Reök-palota színvonalas időszaki és állandó kiállításaival az ország meghatározó kulturális centruma lesz - hangsúlyozta a szakember a központ idei programjait bemutató sajtótájékoztatón. Mint mondta, az intézmény alapfeladata a képzőművészeti alkotások bemutatása, de ezenkívül zenei, irodalmi és színházi rendezvényekkel is várja majd a látogatókat.

A kulturális intézmény augusztus 17-én a spanyol Francisco Goya alkotásaiból összeállított kiállítással és szegedi kortárs művészek tárlatával nyitja meg kapuit. A Szépség és fájdalom címet viselő tárlaton Goya nyolcvan lapból álló, Capricciók című metszetsorozata mellett a művész több festménye is látható lesz. A kiállítás látogatói megcsodálhatják még William Blake egy grafikai sorozatát és Kondor Béla tíz festményét is - közölte Papp Katalin, a tárlat kurátora.

A dél-alföldi kortárs művészek alkotásait felvonultató kiállítás egyedi koncepció szerint, műfaji kötöttségek nélkül mutatja majd be több mint harminc alkotó XXI. században készült műveit. Az október 15-ig nyitva tartó kiállításon szegedi művészek olyan festményeit, grafikáit, szobrait, ipar- vagy médiaművészeti alkotásait láthatja a közönség, melyek csatlakoznak a mai magyar vagy európai tendenciákhoz - mondta Nátyi Róbert művészettörténész.

A képzőművészeti kiállításokon kívül a Reök-palota Podmaniczky Szilárd vezetésével Irodalmi szalonnal, Pál Tamás és Kesselyák Gergely karmesterek gondozásában Operaszalonnal, szobaszínházi produkciókkal, a Szegedi Tudományegyetem professzorainak közreműködésével pedig társadalomtudományi szalonbeszélgetésekkel várja majd látogatóit - hangzott el a sajtótájékoztatón.