Elhunyt Lucien Hervé fotóművész

MTI
2007.06.27. 12:27
Hosszan tartó betegség után életének 97. évében elhunyt Lucien Hervé francia-magyar fotóművész.

A modern építészet egyik legjelentősebb megörökítőjét egy párizsi kórházban kedden este érte a halál. Temetése péntek délután a Montparnasse temetőben lesz a francia fővárosban.

Elkán Lászlóként 1910. augusztus 7-én asszimiláns zsidó családban született Hódmezővásárhelyen, 19 évesen telepedett le Franciaországban, ahol eleinte sajtófotózással foglalkozott. A második világháborúban részt vett az ellenállásban, ekkor vette fel a Lucien Hervé nevet.

A modern építészetnek új irányt adó Le Corbusier-vel 1949-ben ismerkedett meg, szinte minden épületét halhatatlanná tette fotóival. Félmillió alkotásából 18 ezer kapcsolódik az ő műveihez, de a modern építészet számos kiválóságával került kapcsolatba: Alvar Aalto, Walter Gropius, Luigi Nervi, Breuer Marcell, Richard Neutra, Felix Candela, Kenzo Tange és Oscar Niemeyer alkotásait is megörökítette.

Lucien Hervé fotói az absztrakcióhoz közelítenek: elsősorban az anyagot, a formákat és a fényeket hangsúlyozzák. Az épületrészletek láttatásával a fotóművész képzőművészekre jellemzően alkotta meg szigorú beállításait, meghaladva ezzel a fotózás formális kereteit.

Betegsége, a sclerosis multiplex véget vetett 1965-ben aktív fotózásának, de miután állapota némileg javult, portrékat készített neves kortársairól. Hervé 2001-ben megkapta Párizs város Fotó Nagydíját, a Magyar Fotóművészek Szövetségének Életmű-díját, a Széchenyi Művészeti Akadémia pedig tagjává választotta.