Villányi András fotókiállítása a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában

MTI
2007.08.24. 14:35

Életképek címmel Villányi András fotóiból nyílik kiállítás a Zsidó Nyári Fesztivál keretében vasárnap Budapesten, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

A 38 kép egy-két kivétellel az elmúlt egy évben készült és máshol még nem volt látható.

A zsidó élet napjainkban - Villányi András tájékoztatása szerint ez a fotók témája. A 40x50 centiméteres formátumban kiállított felvételek között színes, barnított és fekete-fehér egyaránt szerepel, valamennyi kép vaku nélkül készült. A fotókon egyebek mellett utcai jelenetek, zsidó táncok, ünnepségek, temetők láthatók.

A Magyarországon kevéssé ismert művész kiemelte: szeretné felhívni a figyelmet azokra a történésekre, "képekre", értékekre, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek.

Mint felidézte, volt már kiállítása Brüsszelben, Németországban és Izraelben, de Franciaországban, Párizsban is láthatók munkái. Magyarországon a fővárosban és más települések mellett Mátészalkán mutatta be képeit.

Szólt arról is, hogy több könyve jelent meg, ezek között volt a Budapest zsinagógáit bemutató fotóalbum és Az utolsó harminc év című kötet, amely a magyar zsidóság életéről, kultúrtörténetéről szól.

Az Életképek című kiállítást szeptember 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Villányi András fotóművész 1948-ban született Győrött. A fotózás rejtelmeibe Rácz Endre fotóművész vezette be, majd Kochol Károlytól, a televízió vezető fotóművészétől kapott szakmai tanácsokat. Az általa megragadott világ szakszerű feldolgozásában Scheiber Sándor, az Országos Rabbiképző Intézet professzora segítette.

Képeivel külföldön díjakat nyert, fotóit kiállításokon és televíziókban mutatták be, múzeumok vásárolták meg, alkotásai világatlaszban is feltűntek. Anyagának egy része olyan épületeket és sírköveket örökített meg, amelyek mára összedőltek, vagy azokat szétverték, széthordták, megsemmisítették.