Amerikai turné utána Müpában a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Index
2007.10.11. 18:34

Október 12-én kezdődik a Liszt Ferenc Kamarazenekar őszi koncertsorozata a Művészetek Palotájában. Az amerikai turnéjáról hazatérő együttes Beethoven Coriolan-nyitánya után Vadim Gluzmant kíséri Beethoven D-dúr hegedűversenyében. Az est Mendelssohn oktettel (op. 20) zárul.

A Coriolan-nyitány megírására H. J. von Collin Coriolan című drámája ihlette Ludwig van Beethovent. A zeneszerző a dráma konfliktusának ábrázolására puritán módon rövid formába foglalta a művet. A csaknem mindvégig kibékíthetetlen ellentétek összeütközésére sajátosan tömbszerű hangszerelést alkalmazott. Az opus hangulatát az antik tragédiák vigasztalan végzet-atmoszférája jellemzi.

A nyitányt követően Vadim Gluzman vendégszerepel a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében. A fiatal kora ellenére világhírű szólistát a kritikusok kivételes technikájú előadóként tartják számon. Az ukrán származású hegedűművész tizenhat éves korában találkozott Isaak Sternnel, barátsággá fűződött munkakapcsolatuk azóta is meghatározza Gluzman művészetét. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral a tavalyi Zsidó Nyári Fesztiválon már játszó szólista Beethoven D-dúr hegedűversenyét 1690-ben készített hangszerén, Auer Lipót hajdani Stradivarián adja elő.

A sorozat november 9-én a Príma Primissima-díjas Ránki Dezső vendégszereplésével folytatódik, majd december 5-én Steven Isserlis kísérésével zárul. A három koncertre október 2-ig bérletként is válhatók jegyek a Művészetek Palotájában.