Valér
-2 °C
0 °C

Ma döntenek az MTV-elnök sorsáról

MTI
2007.10.17. 09:19
Várhatóan ma dönt a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége arról, hogy kezdeményezi-e a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumnál: pályázat nélkül hosszabbítsák meg Rudi Zoltán tévéelnök jövő március elején lejáró mandátumát.

A tíztagú - fele-fele arányban kormánypárti és ellenzéki delegáltakból álló - testület egyetlen tagja sem kívánt nyilatkozni a az MTI-nek hosszabbítás esélyeiről, ahogy arra sem vállalkoztak, hogy megbecsüljék, mekkora esélye lehet Rudi Zoltánnak az újrázásra.

Mindeddig az MTV elnöke sem közölte: vállalna-e újabb elnöki ciklust a közszolgálati médium élén, ha lehetősége nyílna erre.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény által szabályozott három közszolgálati médium - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV - elnökei négyéves mandátumuk lejártakor egy alkalommal pályázat nélkül újrázhatnak.

Ehhez arra van szükség, hogy az elnökség kétharmada - jelen esetben a tízből hét tag - támogassa ezt, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig hasonló arányban mondjon igent az előterjesztésre.

Amennyiben valamelyik fázisban megakad a folyamat, pályázatot írnak ki a tisztségre: itt szintén kétharmaddal jelöl az elnökség, majd ugyanilyen arányban kell a nagykuratóriumnak a kiválasztott személy mellé állnia, hogy elnyerje az elnöki posztot.

Rudi Zoltán lehet a médiatörvény 1995 végi elfogadása után a Magyar Televízió egyetlen elnöke, aki kitölti mandátumát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!