Nem botrány, csak esemény az EKF művészeti igazgatójának távozása

2007.11.26. 14:44

Nem személyes konfliktus, hanem szakmai okok miatt távozik a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti igazgatója, Méhes Márton. Utódlásáról hamarosan döntés születik - mondta az EKF főigazgatója, Mészáros András a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

"A művészeti vezető döntése meglepett, de azt Tasnádi Péter polgármester és én is tudomásul vettük" - kommentálta Méhes Márton pénteken bejelentett távozását Mészáros András.

A főigazgató kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az eset nem botrány, hanem egy esemény az EKF életében. "A kormány nem tud és nem is akar beavatkozni a programba, semmi olyan nem merült fel, ami miatt ezt kellene tennie" - fogalmazott.

Méhes Márton azzal indokolta lemondását, hogy a pécsi közgyűlés csökkentette döntési jogkörét, egyes feladatait pedig a főigazgató saját hatáskörébe vonta. Így nem látta biztosítottnak azokat a működési kereteket, amelyek lehetővé tennék feladata felelősségteljes, az eredeti céloknak megfelelő, magas színvonalú ellátását.

A főigazgató csúsztatásnak nevezte Méhes nyilatkozatának azon részét, hogy elvonta volna a művészeti igazgató döntési kompetenciáját. A közgyűlés által elfogadott szabályzatban annyi a változás, hogy míg korábban a programokra fordítható összeg negyven százalékos minisztériumi és hatvan százalékos önkormányzati részét egyetlen egységként kezelték, az utóbbi erről levált.

Mészáros András szólt arról, hogy közte és Méhes Márton között az valóban konfliktust okozott, hogy a művészeti igazgató rendre figyelmen kívül hagyta a főigazgatói utasításokat és az EKF ügyeiről az ő megkerülésével nyilatkozott a sajtónak.

"Nem tartható a kettős hatalomgyakorlás sem. Vagyis az, hogy egy cégnél a főigazgatón kívül valaki valamilyen kötelezettséget vállal a cég nevében, s erről a főigazgató akkor értesül, amikor azt a követelést megpróbálják behajtani" - jegyezte meg.