Elhunyt Karlheinz Stockhausen

MTI
2007.12.07. 20:10

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Karlheinz Stockhausen világhírű német zeneszerző, közölte péntek este a Stockhausen Kiadó. A hírt nem sokkal később a háború utáni német zene egyik legkiemelkedőbb alakjának, s egyben az elektronikus zene úttörőjének tartott zeneszerző felesége is megerősítette. Karlheinz Stockhausent rövid és súlyos betegség után, december 5-én az észak-rajna-vesztfáliai Kürtenben érte a halál.

Stockhausen 1982-ben Amszterdamban (AFP)

A kiadó közleménye szerint nevéhez összesen 362 zenemű fűződik, amelyekből 139 CD lemez készült.

Stockhausen 1928-ban született a Köln melletti Mödrathban. 1947--1950 között a kölni zeneművészeti főiskolán tanult, a zeneművészet mellett ugyanakkor a germanisztikai és a filozófiai szakot is elvégezte. Már pályafutásának korai szakaszában átnyergelt az elektronikus zenére, amellyel az ötvenes évek első felében Párizsban ismerkedett. Németországba történt visszatérése után a kölni rádió elektronikus zenei stúdiójának munkatársa, majd vezetője lett.

Ligeti György, a közelmúltban elhunyt magyar zeneszerző egyszer azt nyilatkozta róla: Stockhausen jelentősége abban rejlik, hogy minden műve új. A hatvanas évek elején még sokan zajosnak, és féktelenségük miatt egyenesen veszélyesnek minősítették az ütőhangszereket. Stockhausen - mintegy válaszképpen - valóságos zajesztétikát dolgozott ki.

A kilencvenes évektől lakóhelyén, Kürtenben zeneszerzői iskolát hozott létre, az elektronikus zenét is oktatta. Csaknem harminc országból voltak tanítványai. 2004 októberében fejezte be élete főművét, egy hétrészes zenei ciklust, a Licht című operasorozatot, amelyen 1977 óta dolgozott.