Cixous a Sirályban

Index
2007.12.11. 17:21

Hélène Cixous Egy igazi kert című könyvének december 12-én este 7 órakor lesz bemutatója a Sirály Galériában (1061 Budapest, Király utca 50.). A magánkiadásban megjelent kötet a kortárs feminista irodalom egyik meghatározó alakjának gyerekkori emlékeit felidéző kisregénye. A könyvet a fordító, Bánföldi Tibor és Szilágyi Szilvia (Sisso) elemzik. A bemutató idején megtekinthetőek a könyv illusztrátorainak, Kósa Gergőnek és Beregszászi Elődnek a képei. Az est további részében a Specko Jedno játszik.

Hélène Cixous francia szépírónő, a világhírű Théâtre du Soleil drámaírója, a női tanulmányok párizsi tanszékének megalapítója és ma is aktív professzora gyerekkorát Algériában töltötte. „Legelső gyermekkori élményem 1939-ből, két és fél éves koromból, Oran városából való. Ekkor történt, hogy apámat orvos-hadnaggyá léptették elő, és általa bebocsátást nyertem a katonai bölcsőde területére”.

A bölcsőde kertje földrajzilag-domborzatilag az algíri Jardin d’Essai elnevezésű botanikus kertre, annak elvesztett paradicsomi jellegére hasonlít. Cixous erről a kertről írta az Egy igazi kertet, amely az emlékezés próbája elé állítja az olvasót.