Helyreigazítás

Index
2008.03.29. 12:32

A cikk ugyanis valótlanul állítja, hogy a Big Brother és a Való Világ kapcsán nem nyújtott be keresetet a Tv2 vagy a Big Brother formátumot birtokló Endemol. A cikk helytelenül állítja, hogy az Endemol keresetét Szlovákiában és Csehországban elutasították, és hogy csak Horvátországban tudta megállítani a Big Brother egyik másolatának adásba kerülését.

Az igazság ugyanis az, hogy több sikertelen próbálkozás után, amelyek arra irányultak, hogy az IKO Production Kft. álljon el, illetve hagyja abba jogsértő magatartását, az Endemol International B. V. (amely a Big Brother formátumot világszerte terjeszti Hollandia kivételével), valamint az Endemol Nederland B. V. (a szerzői jog tulajdonos) 2006. március 10-én keresetet terjesztettek elő Magyarországon az IKO Production Kft. ellen, annak érdekében, hogy a bíróság állapítsa meg a szerzői jog és a versenyjog szabályainak megsértését. Az említett első fokú polgári peres eljárás jelenleg is folyamatban van.

Az Endemol International B. V. és az Endemol Nederland B. V. hasonlóképpen Csehországban és Szlovákiában is keresetlevelet nyújtott be az IKO Prodution Kft. ellen 2006. június 9-én és 2006. május 9-én a szerzői jog és a versenyjog szabályai megsértésének megállapítására. Ezen első fokú eljárások érdemi tárgyalása jelenleg is folyamatban van.

A horvátországi eljárást illetően, az Endemol International B. V. és az Endemol Nederland B. V. sikeres volt a Nova Tv, mint alperes ellen indított perben, melynek eredményeképpen a bíróság 2005. május 24-én eltiltotta a Nova Tv-t a Big Brother formátum másolatának sugárzásától.