Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kirúgják a Le Monde munkatársainak negyedét

2008.04.19. 19:21

Két vezető posztjának felszámolásával kezdődött meg a Le Monde című francia napilap munkatársai negyedének elbocsátása, amely ellen a héten kétszer hirdettek sztrájkot az újságírók - adta hírül szombaton a Le Figaro című napilap.

Elsőként Fabrice Norának, a Le Monde kiadói csoport delegált igazgatójának, a napilapon kívüli egyéb kiadványokért (hetilapok, művészeti, gyermek- és televíziós magazinok) felelős elnöknek és Patrick Collard-nak, a sajtóvállalkozás nyomdája és reklámrészlege elnökének státusa szűnik meg a "következő hetekben". Távozásukat követően a munkakörükhöz tartozó feladatokat "átveszi az igazgatóság", amely néhány napon belül újraszervezi a vezetői hierarchiát. Ezt jelentette be a lap igazgatósága a pénteki üzemi bizottsági ülésen.

Az 1944-ben alapított legtekintélyesebb párizsi újság alkalmazottai történelmükben először hétfőn, majd csütörtökön sztrájkoltak vállalaton belüli ügyek miatt. A lapot kiadó és összesen 1600 főt foglalkoztató Le Monde médiacsoport 150 millió eurós (38 milliárd forint) adóssága és tavalyi 20 millió eurós vesztesége miatt ugyanis 129 munkahelynek, ebből 85 újságíró állásának a megszüntetését tervezi. Jelenleg 585-en dolgoznak a Le Monde napilap szerkesztőségében.

A vezetőség négy veszteséges kiadvány, többek között a fiataloknak szóló Fleurus Presse és a Cahiers du Cinéma című, nemzetközi hírű filmes havi folyóirat felszámolását is tervezi. A lapigazgató, Eric Fottorino a leépítés április 4-i bejelentésekor már jelezte, hogy az elbocsátások valamennyi szintet érinteni fogják.

A szakszervezetek - amelyek szerint egyértelműen a korábbi vezetőség felelős a sajtócsoport pénzügyi helyzetének megrendüléséért - a magazinok megtartását és új leépítési tervet követelnek, amelynek alapján kizárólag az önként távozók státusa szűnne meg. Most fordul elő először ugyanis, hogy nemcsak önként távozók állását szünteti meg a Le Monde vezetősége.