Visszakerülnek a királyszobrok a Hősök terére

MTI
2001.07.26. 15:21
Háromnegyed éves restaurálás után augusztus 1-től visszaköltöztetik az Ezredéves emlékmű 14 királyszobrát és domborművét, valamint két allegorikus szobor együttesét a budapesti Hősök terére - jelentették be csütörtökön. A Háború, illetve a Béke című alkotást tíz évvel ezelőtt már restaurálták, s 1996-ban felújították Gábor arkangyal oszlopát és a hét vezérszobor együttesét is. A mostani munkálatok során, az 1929-ben felavatott emlékmű királygalériája és domborművei mellett elvégezték a Munka és Jólét, valamint a Tudás és Dicsőség című kompozíció külső és belső tisztítását, kijavították a szerkezeti és anyaghibákat, a háborús sérüléseket és az erőszakos rongálásokból fakadó hibákat.
Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója elmondta, hogy a kő- és bronzmunkálatok az eredetileg tervezett 420 millió forintnak hozzávetőlegesen a háromnegyedét emésztették fel. A teljes ráfordításból összesen 45 millió forintot költöttek a szobrokra és a domborművekre. A felújítás költségeit fele-fele arányban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat fedezte. Zsigmond Attila tájékoztatása szerint augusztus 16-ra, az emlékmű ünnepélyes újraavatásának tervezett időpontjára elkészül a kerítés a tér közepén álló Hősök emlékköve köré. Az igazgató utalt arra, hogy ígéretet kaptak a díszőrség felállítására is.
A szakemberek a sajtótájékoztatón reményüket fejezték ki, hogy az Ezredéves emlékmű az elkövetkezendő nyolcvan évben nem igényel majd hasonlóan alapos, teljes felújítást.