Eleonóra
-1 °C
2 °C

Országos sci-fi találkozó

MTI
2001.07.27. 16:03
A tudományos-fantasztikus tudományok, művészetek hazai alkotói, kedvelői részvételével pénteken Salgótarjánban megnyitották a 21. Országos Sci-fi Találkozót.
- A salgótarjáni székhelyű, országos Avana Egyesület rendezvénye ezúttal négy napon át száz fős közönség előtt zajlik - közölte Michaleczky Péter, a találkozó szóvivője. Megítélése szerint a tudományos-fantasztikus műfajnak nem csökkent a hazai népszerűsége, bár megsínylette nyomtatott irodalmának csaknem teljes megszűnését. - Jelentős átalakuláson ment át a tudományos-fantasztikus műfaj világa: több televíziós csatorna is sorozatban ontja a műfajt képviselő filmeket, a sci-fi kedvelők java része tehát a képernyő előtt ül - tette hozzá. - Nagyon hiányzik például a Galaktika folyóirat, mely hét éve anyagi okok miatt tűnt el az újságpiacról. Nem pótolta senki a Móra Kiadó áldozatos munkáját sem, a kiadó ugyanis korábban több mint 150 tudományos-fantasztikus regényt jelentetett meg - hangsúlyozta a szóvivő. A salgótarjáni találkozó egyik fontos célja éppen az új novellák, regények értékelése, rangsorolása, díjazása. Többen novellákkal érkeztek a találkozóra, munkáikat az íróiskolában elemzik neves sci-fi alkotók.
Az utóbbi évben megjelent hazai legnívósabb sci-fi regényre, illetve novellára évente kiírt pályázat idei eredményét vasárnap hirdetik ki, mindkét kategória legjobbja Zsoldos Péter-díjat kap. Az elismeréssel pénzjutalom, továbbá Józsa Bálint szobrászművész plakettje, illetve Bagi András fafaragó művész márvány szobrocskája jár.