Játék a tűzzel: tűzijáték-történeti album

MTI
2001.08.15. 10:55
Játék a tűzzel, Fejezetek a magyarországi tűzijátékok és díszkivilágítások XV-XX. századi történetéből címmel látott napvilágot Kovács Ákos kötete, a Helikon Kiadó gondozásában. Az etnográfus-irodalomtörténész szerző az Ünnepek és rakéták című fejezetben az első magyarországi tűzijáték időpontjával kapcsolatban - a fennmaradt források, a témában megjelent tanulmányok nyomán - arra a következtetésre jut, miszerint a látványosságra akár már a XIV. század végén, vagy a XV. század elején sor kerülhetett. A kötetajánló szerint a könyv lapjain a királykoronázásoktól a főúri bevonulásokig, a barokk színházi előadásoktól a reformkori Anna-bálokig a legkülönbözőbb egyházi, társadalmi ünnepségeken alkalmazott pirotechnikai látványosságok elevenednek meg. Az érdeklődők a Noé bárkája és más neobarokk szcénák a Dunán című részben az 1930-as Szent Imre megemlékezések, majd az 1938. évi Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából rendezett ünnepségek előkészületeibe is betekintést nyerhetnek.
A generalisszimusz születésnapja fejezet hasábjain az 1949-ben, Sztálin 70. születésnapja alkalmából rendezett tűzijáték kulisszatitkaiból is adalékokkal szolgál. A kiadványt dokumentumok, dokumentumrészletek egészítik ki. Ezek sorában többek között olvashatók a Nemzeti Újságban megjelent sajtóvélemények az 1903. évi Duna-ünnepélyről.
A Játék a tűzzel című kötet bemutatóját csütörtökön tartják a Galéria XXI. kiállítóteremben, az V. kerületi Váci utca 59. szám alatt. A galériában a könyv illusztrációiból kiállítás is nyílik.