Zsidó Múzeum Berlinben

MR
2001.09.10. 13:56
Az államfő beszédével, 850 személyes nemzetközi díszvacsorával nyitották meg este Európa legnagyobb zsidó múzeumát Berlinben. A múzeumot a német egyesítés előtt a nyugat-berlini helytörténeti múzeum bővítésének szánták, de a német egyesítés után végül a szövetségi kormány által támogatott országos intézmény lett belőle.
Mint a múzeum igazgatója, Michael Blumenthal, a németországi születésű volt amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozza, valójában nem zsidó, hanem német múzeumról van szó. Ezt fejtette ki vasárnapi vezércikkében a berlini Tagesspiegel is. A lap azt írta, hogy az egyesítés után a németek - Európa legnagyobb népe - annak köszönhetik, hogy "lettek valakik", hogy az egyedülálló népirtás után az utóbbi évtizedekben szintén egyedülálló emlékezési és bocsánatkérési kultúrát fejlesztettek ki. A berlini Zsidó Múzeum épülete az amerikai zsidó építész, Daniel Libeskind alkotása. Már a tegnapi megnyitó előtt, éveken át vonzotta a látogatókat, több mint 340 ezren nézték meg az üres épületet, amely egyes értelmezések szerint összetört Dávid-csillagra, mások szerint villámra emlékeztet, és zegzugos, szabálytalan terei miatt nem volt könnyű múzeumnak berendezni.
A kiállítás 2000 év történelmét mutatja be, és alapjában nem holocaust-múzeum, mivel Berlinben már vannak is és épülnek is olyan emlékhelyek, amelyek az áldozatok vagy a tettesek emlékét idézik fel a náci időkből.