Aliz
6 °C
14 °C

Előkerült egy szarkofág előlapja Pécsett

MTI
2002.01.07. 13:43
Nyolc évtizedes késéssel, építészeti helyreállítás közben előkerült a világörökség részét képező Péter-Pál sírkamra közelében elhelyezkedő III. számú, festetlen sírkamra eddig fedetlennek hitt szarkofágjának fedőlapja. Kárpáti Gábor régész hétfőn az MTI-nek elmondta: a pécsi ókeresztény temető részét képező, a Bazilika délkeleti tornyánál, a tér alatt elhelyezkedő Péter-Pál sírkamra felé vezető folyosón, annak bejáratánál az egymásra felhalmozott kövek alatt bukkantak a régészek a III. számú sírkamra fősírjának szinte teljesen ép, a pécsi Havihegy környékéről származó tufakőből készült fedőlapjára.

A lelet minden bizonnyal már az első feltárás során, 80 évvel ezelőtt előkerült, azonban a feltárást végzők figyelmetlensége miatt kerülhetett a kőhalom alá. Most a helyreállítási munkák során a halomba gyűjtött köveket is átrakták, s eközben került elő a fedlap. A leletet hamarosan visszahelyezik eredeti helyére, a fősírra. A helyreállított sírkamrákat sajátos építészeti megoldást alkalmazva láthatja az idén tavasztól a nagyközönség: a tereket üveglapok, fémrácsok választják majd el egymástól, így a sírkamrák minden oldalról láthatóvá válnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?