Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egykori NKÖM-miniszter az Akadémia élén?

MTI
2002.02.07. 18:15
Új tisztségviselőket választ május 6-án a Magyar Tudományos Akadémia, a közgyűlés akkor dönti el: ki lesz az új elnök, kik lesznek az új alelnökök, s ki kerül a főtitkári, illetve főtitkár-helyettesi posztra. Lapértesülések szerint az elnöki poszt várományosa Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA egyik alelnöke és Hámori József akadémikus, az Orbán-kormány korábbi kultuszminisztere.

Halász Béla, a jelölőbizottság elnöke ismertetése szerint, az MTA 22 tagú jelölőbizottságának a közgyűlés időpontja előtt 6 héttel kell összeállítania a jelöltek névsorát. A Magyar Tudományos Akadémiára vonatkozó 1994-es törvény alapján a tisztségviselők csupán egy alkalommal választhatók újra. Glatz Ferencet, az MTA jelenlegi elnökét 1996-ban választotta meg közgyűlés, három év múlva ismét őrá esett a választás. A törvény értelmében tehát Glatz Ferenc már nem tehető meg elnökké.