Jolán
2 °C
4 °C

Elhunyt Both Béla színész, rendező

MTI
2002.02.21. 14:25
Életének 92. évében szerdán elhunyt Both Béla színész, rendező, a Nemzeti Színház egykori igazgatója. Temetéséről később intézkednek.

Both Béla 1910. november 21-én született Szerencsen. 1958-ban lett a Madách Színház főrendezője, majd direktorként állt a teátrum élén. 1964 és 1971 között a Nemzeti Színház igazgatói tisztét töltötte be. A Magyar Színházművészeti lexikon ismertetése szerint Both Béla színházvezetőként nagy hangsúlyt helyezett a társulat kialakítására. Rendezőként az írói szándék tisztelete, a színészi játékra épülő interpretáció jellemezte. 1962-ben kapta meg az érdemes művész, 1971-ben pedig a kiváló művész címet.

Both Béla alakította Bástya elvtárs szerepét, Bacsó Péter: A tanú című legendás filmjében. Az 1969-ben készült alkotás éveken át "dobozban" volt, a mozik csak 1979-ben mutathatták be. Béla bácsiként, mint nyugdíjas tanár állandó szereplője volt az első magyar teleregénynek, a Szomszédoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?