Erzsébet
1 °C
4 °C

Felavatták Kovács Béla kisgazda politikus szobrát

MTI
2002.02.26. 13:35
Kovács Béla egykori kisgazda politikus, a Független Kisgazdapárt hajdani főtitkára szobrát Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere avatta fel kedden Budapesten, az V. kerületi Kossuth téren. A Parlamentre tekintő, egészalakos bronz szobor avatásakor a miniszter úgy fogalmazott: a személyes sors - az Andrássy úti gyötrelmes kihallgatások, a neukircheni börtön siralma, majd Szibéria réme - minden magyar sorsának részévé vált.

- 1947. február 25-én a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet hatóságok elhurcolták Kovács Bélát, a kisgazdapárt főtitkárát és országgyűlési képviselőjét - mondta a miniszter kitérve arra, hogy Kovács Béla az akkori "Baloldali Blokk politikusai, főként a kommunisták" útjában állt, s mivel törvényes úton nem tudták "likvidálni", elraboltatták a szovjetekkel.

A szobornál koszorút helyezett el Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Rockanbauer Zoltán kulturális, Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, Szájer József, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP parlamenti frakciójának vezetője. A carrarai márvány talapzaton álló, 5 méter magas szobor Kligl Sándor alkotása. Az emlékművet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma készíttette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?