Felavatták Kovács Béla kisgazda politikus szobrát

MTI
2002.02.26. 13:35
Kovács Béla egykori kisgazda politikus, a Független Kisgazdapárt hajdani főtitkára szobrát Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere avatta fel kedden Budapesten, az V. kerületi Kossuth téren. A Parlamentre tekintő, egészalakos bronz szobor avatásakor a miniszter úgy fogalmazott: a személyes sors - az Andrássy úti gyötrelmes kihallgatások, a neukircheni börtön siralma, majd Szibéria réme - minden magyar sorsának részévé vált.

- 1947. február 25-én a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet hatóságok elhurcolták Kovács Bélát, a kisgazdapárt főtitkárát és országgyűlési képviselőjét - mondta a miniszter kitérve arra, hogy Kovács Béla az akkori "Baloldali Blokk politikusai, főként a kommunisták" útjában állt, s mivel törvényes úton nem tudták "likvidálni", elraboltatták a szovjetekkel.

A szobornál koszorút helyezett el Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Rockanbauer Zoltán kulturális, Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, Szájer József, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP parlamenti frakciójának vezetője. A carrarai márvány talapzaton álló, 5 méter magas szobor Kligl Sándor alkotása. Az emlékművet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma készíttette.