Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vándortárlaton a halasi csipke!

MTI
2002.02.26. 17:30
Utazó kiállításon mutatják be az idén százesztendős halasi csipkét szerte Európában: Belgium, Lengyelország és a balti államok után márciusban Spanyolország két városában csodálhatják meg az érdeklődők a kézzel varrott munkákat. Az 1902-ben Dékáni Árpád kiskunhalasi rajztanár tervei alapján Markovits Mária csipkevarrónő által elkészített első remekmű hagyományt teremtett, s a csipke azóta is a kiskun város nevét hirdeti túl a határokon.

A Külügyminisztérium megrendelésére tavaly elkészült tárlat anyaga a külföldi magyar nagykövetségeken, a Magyarországot bemutató diplomáciai rendezvényeken kápráztatja el nézőit. A centenáriumi év egyébként is bővelkedik bemutatkozási lehetőségekben: a Nemzetközi Csipkeszövetség meghívására egész márciusban a németországi Michelstadt város múzeumában vendégeskedik a Halasi Csipke Alapítvány csipkevarró nővel, szakmai előadásokkal, kézimunkákkal.