Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Scheiber Sándor-díjat adományozott a kulturális miniszter

MTI
2002.03.04. 12:34
Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere Scheiber Sándor-díjat adományozott Frölich Ida ókortudósnak és Gábor György vallásfilozófusnak; a néhai főrabbiról elnevezett elismerést a kulturális tárca vezetője hétfőn adta át Scheiber Sándor özvegye jelenlétében Budapesten. A díjat - az e célra létrejött kuratórium javaslata alapján - azon magyar állampolgárok kaphatják, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás- és művelődéstörténet, az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd, tolerancia előmozdítása területén.

Frölich Ida jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánjaként dolgozik. A professzor kutatási területe évtizedek óta a Kumran-szövegek vizsgálata, e témában monográfiát is írt. Gábor György, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem adjunktusa, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézete vallásfilozófiai osztályának tudományos munkatársa. Főként a judaizmus vallásbölcseletének forrásait, az V-VI. századi jellegzetes zsidó gondolkodás kialakulását, valamint az akkori keresztény filozófia, a kor zsidó és keresztény teológiai kapcsolatait kutatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?