Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ételgyár a leendő holokausztmúzeum területén

2002.03.08. 13:59
A francia kormány félmillió dollárral (kb. 140 millió forint) támogatja a holokausztmúzeum technikai hátterének megteremtését - értesült a Magyar Hírlap a Magyar Auschwitz Alapítvány (MAA) - Holocaust Dokumentációs Központ (HDK) kibővített kuratóriuma zártkörű ülését követően. A francia segítséggel megkezdődhetett a 2004-ben megnyíló múzeum multimédiás anyagának feldolgozása.

A múzeum leendő helyszínéül választott Páva utcai telken, az egykori kóser konyha helyén egy ételgyár működik, melynek a szerződése 2003 közepén jár le. Az ülésen megjelent Ács Tamás kulturális államtitkára közölte, hogy ételgyár kitelepítésére nem lát lehetőséget, mert a várható 60-80 milliós kártalanítást a tárca nem vállalja. A jogerős építési engedélyt már kiállították, és a tárca határidőre kiválasztja a több mint másfél milliárdos beruházás bonyolítóját. Az első ütemben 600 millióból újítják fel a Páva utcai zsinagógát, ahol 2003 januárjában megnyílhatna meg az ideiglenes holokauszttárlat.