Jövő nyáron nyílhat meg a Holokauszt Múzeum

MTI
2002.03.19. 19:38
Várhatóan a jövő év második felében nyitja meg kapuit a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény a IX. kerületi Páva utcai, volt zsinagóga épületében - mondta el Galik Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezető-helyettese. A kormány keddi ülésén tárgyalta a kultusztárca előterjesztését a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény közalapítvány létrehozásáról.

A közalapítvány induló vagyonként 10 millió forintot kap a központi költségvetésből, a Francia Köztársaság kormánya 500 ezer dollárral támogatja a szervezetet, a Magyar Auschwitz Alapítvány pedig felajánlotta javára zárómérleg szerinti teljes vagyonát. Galik elmondta: a BZSH és a Mazsihisz közös tulajdonában lévő templom teljes átalakítása mai számítások szerint csaknem másfél milliárd forintba kerül majd.

A NKÖM és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) között 2000 októberében született megállapodásban az állam vállalta, hogy a holokauszt múzeum létrehozására 900 millió forintos ráfordítással felújítja a Páva utcai volt zsinagógát.