Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'A nők mások, mint a férfiak' - újfeminista könyv a Balassi Kiadótól

MTI
2002.03.20. 14:58
Az anyaság és a hivatás összeegyeztetésének kérdéseire irányítja a figyelmet és a női nem radikális megújulását sürgeti Janne Haaland Matlary A felvirágzás kora - jegyzetek egy új feminizmushoz című könyvében, amelyet szerdán mutattak be Budapesten.

A könyvet ismertető tájékoztató szerint Janne Haaland Matlary volt norvég külügyminiszter-helyettes, a politikatudományok professzora olyan új feminizmust sürget, amelynek kiindulópontja az a tény, "hogy a legtöbb nő anya, és az is akar lenni; hogy a nők mások, mint a férfiak, illetve képességeik eltérőek". A szerző szerint az emancipáció valódi radikalizmusa a nők szabadságában rejlik, "abban, hogy a nő teljesen önmaga lehessen, éspedig a maga saját női mivoltában". A könyv írója szerint le kell győzni az anyaság útjában álló akadályokat, és olyan feltételeket kell követelni, amelyek lehetővé teszik, hogy a nők ismét normális nagycsaládokban lehessenek anyák. Véleménye szerint ez nemcsak a nők joga, hanem a társadalom érdeke is.

A Balassi Kiadó gondozásában megjelent kötetet már német, lengyel, olasz és spanyol nyelvre is lefordították.