Konrád György: berlini akadémiai elnökség helyett írás

MTI
2002.04.27. 20:00
A jövőre lejáró második elnöki ciklusa után nem vállalja tovább Konrád György a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia elnöki tisztségét. Ezt maga az író jelentette be szombaton Berlinben.

Az akadémia tavaszi közgyűlésén mondott beszédében a 69 éves író kifejtette: jövő évtől kezdve, túllépve a hetedik ikszen, ismét elsősorban az irodalomnak, az írásnak kívánja szentelni energiáját. A bejelentés azért időzítette az idei közgyűlésre, hogy az akadémiának elegendő idő álljon a rendelkezésére az utód kiválasztáshoz.

Konrád Györgyöt 1997 májusában, Walter Jens filozófus helyére választotta elnökévé a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia. Három évvel később a közgyűlés egyhangú szavazással további három évre megerősítette őt tisztségében.

Az 1933-ban Berettyóújfalun született magyar író igen nagy tekintélynek és népszerűségnek örvend Németországban. Szinte valamennyi művének német kiadása mellett erről tanúskodik az a tény is, hogy 1991-ben megkapta a német könyvkiadók Békedíját, tavaly pedig Aachen városa a Nemzetközi Károly-díjjal tüntette ki.