Erzsébet
1 °C
4 °C

9 milliárdos EU-támogatás a kisebbségek könyvtári fejlesztésére

MTI
2002.05.06. 14:28
Az Európai Unió kiemelten támogatja a különböző országokban élő kisebbségek könyvtári ellátásának fejlesztését - hangzott el a Kárpátok Eurorégió könyvtári szekciójának Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn tartott konferenciáján, hétfőn. A lengyel, magyar, szlovák és ukrán könyvtárosok tanácskozásán - a régió ötödik tagországa, Románia képviselői ezúttal nem vettek részt a rendezvényen - Zongor László, a budapesti KultúrPont Iroda munkatársa elmondta: Brüsszel a Kultúra 2000 elnevezésű keretprogramjából évi 35 millió eurót, mintegy 9 milliárd forintot nyújt a könyvtárak fejlesztéséhez.

A konferencián Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője azt hangsúlyozta: az Európai Unió követelményei szerint minden nemzetiségnek biztosítani kell, hogy kulturális hagyományait megőrizhesse, bárhol éljen is. Külön megemlítette: az uniós követelmény természetesen vonatkozik a bevándorlókra, akiknek ugyancsak anyanyelvükön kell lehetővé tenni az információszerzést, ideértve az adott ország politikai, gazdasági és jogszabályi elérhetőségét is. Fehér Miklós úgy vélte, hogy a kisebbségek könyvtári ellátása az uniós csatlakozásra váró Kelet-Európában nagyobb hangsúlyt kap a jövőben, az intézményeknek komplexen kell felkészülniük a fejlesztésre, a még kétségkívül meglévő hátrányok leküzdésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?