Év Könyve 2001 - díjazottak

MTI
2002.06.20. 17:32
Az Év könyve 2001 díjakat csütörtökön adták át Budapesten, a Magyar Írószövetség Klubjában. Az immár tizenhetedik alkalommal kiosztott elismeréssel a jelenkori irodalom megelőző évben napvilágot látott kiemelkedő alkotásait, írói értékeit jutalmazzák.

A tizenhét tagú bírálóbizottság a vers kategóriában Tolnai Ottó: A balkáni babér (Jelenkor Kiadó); a kispróza kategóriában Szepesi Attila: A béka kertje (Kortárs Kiadó); a regény kategóriában Szilágyi István: Hollóidő (Magvető Kiadó) című kötetét érdemesítette az elismerésben. A tanulmány kategóriában Füzi László: Alkat és mű - Németh László 1901-1975 (Kalligram Kiadó), a kritika, esszé kategóriában Thomka Beáta: Beszél egy hang (Kijárat Kiadó) című könyve kapta a díjat.

A műfordítás kategóriában Kurdi Imre "Az új felvilágosodás" című Friedrich Nietzsche mű magyar nyelvű átültetéséért kapta az elismerést. A könyvet az Osiris Kiadó és a Gond-Cura Alapítvány adta ki. A memoár kategóriában Balla Zsófia - Bodor Ádám: A börtön szaga (Magvető Kiadó) című kötetét díjazták a bírálók. A gyermek és ifjúsági irodalom kategóriában Szijj Ferenc: Szuromberek királyfi (Jelenkor Kiadó) című meseregénye nyerte el a jutalmat. Az irodalmi publicisztika kategóriában Domokos Mátyás: Az "In memoriam" című sorozat szerkesztői munkájáért részesült a díjban, a könyvfüzért a Nap Kiadó gondozta.