Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekversek egy népirtótól - Karadzic új kötete

MTI
2002.07.08. 17:30
Miközben Boszniában a békefenntartók különleges egységei keresik Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt, a hágai Nemzetközi Törvényszék legkeresettebb vádlottjától sorra jelennek meg Szerbiában újabb és újabb könyvek: ezúttal gyerekeknek írt verseskötetét ismerhetik meg az érdeklődők. Van csoda, nincs csoda című kötetet az Igam kiadó jelentette meg, ugyanaz a cég, amely néhány hónapja Karadzic másik két kötetét is piacra dobta.

A verseskötetet Belgrádban mutatta be Miroslav Toholj, az Igam felelős főszerkesztője, aki egyben a Radovan Karadzic védelmére alakult nemzetközi bizottság elnöke is. A könyv első kiadása 1984-ben jelent meg Boszniában, majd a második ugyanott, a háborús évek idején. A Van csoda, nincs csoda egy versciklus első kötete. A trilógia folytatását még az idén megjelentetik. A verseskötet másfélezer példányban lát napvilágot, és már aláírták a megállapodást arról, hogy lefordítják román, orosz és francia nyelvre.

Radovan Karadzic 1992-95 között, a boszniai háború idején volt a boszniai szerbek politikai vezetője. Hágában 1995-ben emeltek ellene vádat. Karadzicot emberiség elleni és háborús bűntettek elkövetésével, valamint népirtással gyanúsítják.