Gyerekversek egy népirtótól - Karadzic új kötete

MTI
2002.07.08. 17:30
Miközben Boszniában a békefenntartók különleges egységei keresik Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt, a hágai Nemzetközi Törvényszék legkeresettebb vádlottjától sorra jelennek meg Szerbiában újabb és újabb könyvek: ezúttal gyerekeknek írt verseskötetét ismerhetik meg az érdeklődők. Van csoda, nincs csoda című kötetet az Igam kiadó jelentette meg, ugyanaz a cég, amely néhány hónapja Karadzic másik két kötetét is piacra dobta.

A verseskötetet Belgrádban mutatta be Miroslav Toholj, az Igam felelős főszerkesztője, aki egyben a Radovan Karadzic védelmére alakult nemzetközi bizottság elnöke is. A könyv első kiadása 1984-ben jelent meg Boszniában, majd a második ugyanott, a háborús évek idején. A Van csoda, nincs csoda egy versciklus első kötete. A trilógia folytatását még az idén megjelentetik. A verseskötet másfélezer példányban lát napvilágot, és már aláírták a megállapodást arról, hogy lefordítják román, orosz és francia nyelvre.

Radovan Karadzic 1992-95 között, a boszniai háború idején volt a boszniai szerbek politikai vezetője. Hágában 1995-ben emeltek ellene vádat. Karadzicot emberiség elleni és háborús bűntettek elkövetésével, valamint népirtással gyanúsítják.