Magyar Nobel-díjasért lobbizna a kultusztárca

Magyar Hírlap
2002.07.10. 12:15
A 2003-ban Stockholmban megnyíló magyar kulturális központot lobbizás érdekében is bevetné a szaktárca, hogy arra érdemes honfitársunk Nobel-díjat kaphasson - tudta meg a Magyar Hírlap Kocsi Lászlótól, a tárca politikai államtitkárától.

A kulturális miniszter Magyarország külföldi kulturális intézetei vezetőinek múlt heti találkozóján kijelentette, hogy új magyar országimázs-működtető hálózatot kell létrehozni külföldön annak elérésére, hogy a befogadó fővárosok életében a magyar kulturális események megszokottá váljanak. Görgey Gábor bejelentette, hogy a minisztérium Madridban, Brüsszelben és Stockholmban új intézeteket tervez nyitni.

Ez utóbbi helyszín azt a célt is szolgálja, hogy a magyar kultúra és tudomány eredményeit a Nobel-díj városában hangsúlyosan megjelenítse. Az elképzelések szerint állandó kiállításon mutatnák be a magyar Nobel-díjasok tevékenységét. Arról, hogy a lobbizás pontosan miből is állna, arról a politikai államtitkár egyelőre nem nyilatkozott, mondván, meg kell nézni, más országok hogyan csinálják.