Erzsébet
1 °C
4 °C

Itthon marad a Golgota

Népszabadság
2002.07.10. 12:24
Szóbeli megállapodás született arról, hogy a Munkácsy-trilógia egyik darabja, a Golgota Magyarországon marad, mivel egy magyarországi vállalkozó megvásárolja - nyilatkozta a Népszabadságnak Julian Beck, a festmény tulajdonosa, aki a kép sorsának rendezése érdekében érkezett Budapestre.

Az Amerikában élő, magyar származású műkereskedő hozzátette: a műalkotás a magyar állam tulajdonába kerül. Üzleti titoktartásra hivatkozva Beck nem árulta el, hogy az általa egymillió dollárra taksált festményt ki veszi meg és mennyiért, illetve a Golgota hogyan és mekkora összegért kerül a magyar állam tulajdonába. A Népszabadság értesülése szerint arról is szóbeli megállapodás született, hogy a vételárat kifizető vállalkozó a Golgotáért cserébe az államtól festményeket kap.

A Golgota ügye befolyásolhatja a trilógia legértékesebbnek tartott darabjának, a Krisztus Pilátus előtt című festménynek a sorsát is. Ez utóbbi jelenleg Kanadában található, tulajdonosa a szintén magyar származású Joseph T. Tanenbaum, aki állítólag a Golgota-ügy kimenetelétől teszi függővé, visszaküldi-e Magyarországra a képet. A trilógia harmadik darabja, az Ecce Homo a debreceni múzeum tulajdonában van. A három kép tavaly szeptemberig együtt volt látható Debrecenben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?