Az érintettek nem tudnak semmit a Golgota sorsáról

MTI
2002.07.10. 16:30
Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökének semmilyen hivatalos információja nincs arról a lapértesülésről, hogy a Munkácsy-trilógia egyik darabja, a Golgota Magyarországon marad, miután egy hazai vállalkozó megvásárolja - mondta szerdán Láyer József. A fideszes politikus megerősítette: az ügyről semmilyen formában nem tájékoztatták.

Ugyancsak a lapokból értesültek a hírről a debreceni Déri Múzeum munkatársai, akik elmondták: végtelenül örülnének ha a Golgota az Ecce Homo mellett továbbra is a múzeum Munkácsy-termében maradhatna, de még jobban örülnének annak, ha visszakerülne Kanadából a trilógia harmadik darabja, a Krisztus Pilátus előtt című is, s újra együtt lennének láthatóak a monumentális alkotások Debrecenben.

Bényi Árpád festőművész a trilógia együtt-tartásáért alakult kuratórium elnöke is a sajtóból értesült a Golgota megvásárlásáról. A festőművész kijelentette: szégyellheti magát 1993-tól minden magyar kormány, amiért elmulasztotta megvásárolni a Golgotát. - Amennyiben a Golgota megvásárlásáról szóló hírek valósak, azonnal lépéseket kell tenni, hogy mielőbb visszakerüljön Kanadából a Krisztus Pilátus előtt című alkotás is - jelentette ki. .