Történész-muzeológus szakbizottság készíti elő a holokauszt múzeumot

MTI
2002.07.22. 13:07
Történész-muzeológus szakbizottság alakult a 2004 áprilisában megnyíló állandó magyar holokauszt kiállítás előkészítésére. A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriuma megbízásából létrejött testület várhatóan ez év végére dolgozza ki koncepcióját.

A bizottság elnöke Sipos Péter, a Történettudományi Intézet tanácsadója, alelnöke Szita Szabolcs, a Holokauszt Dokumentációs Központ tudományos vezetője. A testület július 12-én ült össze először, s ősszel kezdi meg az előkészítő munkát.

Az emlékmúzeum létrehozására az állam 900 millió forintos támogatást vállalt, melyet a IX. kerületi Páva utcai, használaton kívüli zsinagóga felújítására kell fordítani. Az emlékmúzeumot működtető Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány működéséhez a francia kormány 500 ezer dollárral járult hozzá.

A közalapítvány 15 tagú kuratóriumának elnöke Vámos Tibor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, alelnöke Verő Gábor, a Magyar Országos Levéltár nyugalmazott főigazgatója, a kuratóriumban szerepet kap a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet, a washingtoni holokauszt múzeum, és a francia kormány is.