Elveszítheti ipari műemlék státusát a Váci úti egykori Modiano-gyár

2022.01.28. 17:27
Míg a főváros a budai Várban megvédené a szocializmus építészetét, addig az art déco stílusú ipari műemlékek átalakítása már nem zavarja.

Az Európa-hírű, Modiano cigarettapapírt és hüvelyt gyártó papírgyárat 1868-ban alapította Triesztben a görög származású, de elolaszosodott Saul David Modiano. A cég termékskáláját 1884-ben bővítették ki egyéb papírárukkal és játékkártyákkal, amelyek jó minőségük miatt még ma is közkedveltek a gyűjtők körében. A növekvő kereslet miatt a cég több külföldi gyárat alapított. Első magyarországi üzemük 1909-ben kezdte el működését Fiumében, de a horvátországi leányvállalat hamar kicsinek bizonyult, így az igazgatóság 1919-ben a budapesti Athenaeum Nyomdába tette át a központot.

Mivel a harmincas évekre az üzem már a hazai szükséglet 85 százalékát elégítette ki,

így a cégnek megint költöznie kellett. 1931. november 16-án ünnepélyesen felavatták a Lehel tér melletti, art déco stílusjegyeket felvonultató gyárépületüket, amelyen részt vett gróf Luigi Orazio Vinci olasz nagykövet is. A Váci út 48/E alatti gyárkomplexum terveit Szőke Imre építész készítette el. 1938-ban a vállalat a Magyar Szivarkapapír és Szivarkahüvelygyár Rt. nevet vette fel. Központi márkájának új neve a Diadal lett. Az államosítást követően a Lehel téri piaccal szemező épületkomplexum a Medicor, majd a rendszerváltást követően a Postabank székháza lett.

Az irodaházat 2013 körül vette meg a brüsszeli székhelyű Codic Hungary Real Estate Developer fejlesztőcég, akik már akkor azt tervezték, hogy az itáliai art décós homlokzat fölé tájidegen, high-tech stílusban megfogant emeleteket építenek majd a Zoom Design és a Tiba Építész Stúdió tervei szerint. Bár ez az elképzelés valamilyen okból nem valósult meg, a beruházó nem tett le a szándékáról, így tavaly újabb terveket készíttetett el, de ezt már a Dpi-Design Kft. munkatársaival. 

A korábbi verziónál valamelyest jobban sikerült új elképzelés azonban ismét úgy akarja hatszintes komplexummá bővíteni az egykori papírgyárat, hogy az épület 2014 óta jogszabállyal védett országos műemléknek számít,

amelynek megvédendő épített értékeit az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal három pont (13.1.56., 13.1.114., 13.1.152.) alatt is felsorolt és részletezett.

A hazai műemlékvédelem rákfenéje, hogy az épület arculatát, jellegét, stílusát és arányait jelentősen megváltoztató kortárs bővítést tavaly július 13-án a fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya mégiscsak engedélyezte. Az ipari műemlék védelme érdekében már csak a főváros tudott volna érdemben fellépni, ám az Építészfórum információi szerint Karácsony Gergely hivatala annak ellenére megadta a bontással járó bővítési és felújítási engedélyt a kivitelezéssel megbízott V48 Ingatlan Kft.-nek, hogy a főpolgármester hivatala ez év január 10-én jelentősen kibővítette Budapest megvédendő XX. századi épületeinek listáját. Míg a grémium fontosnak tartotta a közel 180, főleg a szocializmus évtizedeiben átadott épületnek a helyi védelmét, addig a két világháború közötti időszakban született, az itáliai art déco hatását jól reprezentáló ipari műemlék már nem érdekelte őket.

A tervek szerint az ismét Modianónak nevezett épület 12 700 négyzetméteres irodaház lesz, ahol 176 férőhelyes parkoló, 110 kerékpártárló, 310 négyzetméteres étterem és száz négyzetméteres, a kiskereskedelemnek fenntartott üzletek várják majd a látogatókat.  • Tippek
  • Hitelkártya