Így néz ki a valóságban Grincs palotája

2022.12.13. 14:53
Nyolc családi házat épített egymásra egy alaszkai trollra emlékeztető ügyvéd. Eredetileg a zavartalan kilátásért építkezett, végül a légtérkorlátozás állította meg.

Dr. Phillip Weidner ügyvéd jó húsz évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy annyira zajos neki már a háromszázezer fős alaszkai Anchorage városa, hogy a településtől másfél órányi kocsikázásra felépít egy takaros faházat a vadon közepén. Nyaralója leendő helyének a Susitna folyó bal oldali mellékágára néző Caston-dombot választotta. A helyszínválasztás eleinte azért tűnt jó ötletnek, mert az erdészet ekkoriban tarvágást végzett a környéken, így az újraültetett fenyőfák pont annyira kicsik voltak, hogy felettük elnézve még látható volt a 6168 méter magas Denali-csúcs.

Versenyben a fenyőkkel

Mivel a jogász csak szabadidejében tudta 12x12 méter alapterületű ingatlanát építeni, így meglepve vette észre három évvel később, hogy a fák annyira megnőttek ez idő alatt, hogy már nem tud a verandájáról gyönyörködni a szemközti hegyek látványában. Az idős ügyvéd ekkor azt találta ki, hogy szerkezetkész házára még egy sátortetős lakóingatlant fog építeni. Amikor elkészült ezzel az új két újabb szinttel is, már egyértelmű volt, hogy nem fog megállni ezen a magasságon, konstrukcióját tovább fogja építi az ég felé.

6927aeed6346f06d23 Screen Shot 2017-06-12 at 10.02.05 AM.png
Fotó: Atlas Obscura

Így alakult ki az általa Goose Creek Towernek hívott, 56,3 méter magas torony, amely nyolc darab, egyre csökkenő alapterületű házikó egymásra építéséből, rögzítéséből alakult ki. 

A világ első, rönkfából készült „felhőkarcolóját”

csak azért nem építhette magasabbra a költészetet kedvelő, hegyi trollra hasonlító jogász, mert 61 méteren már megszűnik a magántulajdon, ez már a szövetségi légtér legalja. A 14 szintes komplexumot így kénytelen volt 185 lábnyi magasan lezárni. Ide egy nyolcszögletű kilátó került, amely 360 fokos kilátást kínál a vidékre.

Megvalósult mesekönyv-illusztráció

Míg Weidner alkotását nemes egyszerűséggel úgy keresztelte el, hogy Vers az égnek, addig a köznyelv dr. Seuss tornyának hívja a vertikális konstrukciót. Ez utóbbira az a magyarázat, hogy a Pulitzer-díjas Theodor Seuss Geisel német származású amerikai író és grafikus a

Horton, a Grincs, a Macska kalapban című mesekönyvének illusztrálásakor rendszeresen az összedőlés határán táncoló, pueblo-szerű falvakat és házakat rajzolt főhősei otthonának,

amelyeknek kusza és csapzott tetőik olyan hatást keltettek, mintha egy összedőlés határán álló, romos viktoriánus házat keresztezett volna egy útszéli bádogkunyhóval. Mivel dr. Seuss meseregényei a ma napig nagy népszerűségnek örvendnek az angolszász országokban, így a lakosság hasonlata frappánsabbra sikerült, mint a tervező névadása.

A tervek szerint a szerkezetkész épületet Weidner és családja fogja majd lakni, amelyet heti egy alkalommal a nagyközönség is meglátogathat. Ehhez a turisztikai nyitáshoz azonban viszonylag nagy összegért biztosítást kell kötnie a jogásznak a Goose Creek Towerre, hiszen elég sok probléma generálódik abból, hogy a birtokra és a házba naponta bemásznak kíváncsiskodók és urbexesek. Talán pont e tény miatt építette meg tavaly az ügyvéd a ház pincerendszeréből elérhető pánikszobát is, amely jelenleg az egyedüli olyan helyiség a toronyban, amelyet teljesen berendeztek.