Hetvenöt éve épül, de még mindig félkész a világ legnagyobb lovas szobra

2023.01.31. 20:34

„Az én földjeim ott vannak, ahol a halottaim vannak eltemetve”

Amikor elkezdték a Rushmore-hegy oldalában a négy legjelentősebb amerikai elnök arcmását kifaragni, akkor Luther Álló Medve indián törzsfőnök azt javasolta a művet jegyző szobrásznak, hogy ötödik megmintázandó fejként faragja ki Őrült Ló portréját is. Vélekedése szerint a néhai lakota sziú hadvezér annyira híres történelmi személynek számít az őslakososok körében, hogy Washington, Jefferson, Lincoln és Roosevelt mellett neki is méltó helye lenne a gránitból kivésett amerikai panteonban. A sziú vezér felvetését azonban John Gutzon Borgium dán származású képzőművész szóra sem méltatta.

Luther öccse, Henry Álló Medve ekkor kereste fel Korczak Ziółkowski többszörösen díjazott szobrászt, hogy akkor ő faragja ki nekik a Custer tábornok halálával végződő Little Bighorn-i csata győztesének lovas szobrát, amelyben a sziúk szövetségese, Ülő Bika és sájen csapatai is részt vettek. A művész azonnal igent mondott az indián felkérésére. A Bostonban született művész csak annyit kért Henry Álló Medvétől, hogy a keze alól kikerülő műalkotás 

a világ legnagyobb szobra lehessen.

A rézbőrűnek megtetszett a lengyel ötlete, bimbózó barátságuk nyitányára meg is ittak egy-két pohárnyi tüzes vizet.

Polak, Siuks dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki

A páros szintén ennél a megbeszélésnél szögezte le, hogy a dél-dakotai hegyoldalból kifaragni kívánt, Őrült Ló hadvezért ábrázoló szobor 195 méter hosszú és 172 méter magas lesz. Az oglala törzsfőnök kinyújtott karja 80 méter hosszú, a kar alatti nyílás 21 méter széles és 30 méter magas, a sápadtarcúaktól megvédendő földre mutató mutatóujj pedig kilenc méter hosszú lesz. Összehasonlításképpen: a Rushmore-hegyi négy amerikai elnök feje egyenként „csak” 18 méter magas.

Egy telekcserének köszönhetően Álló Medve 1940 tavaszán megszerezte a műalkotás helyszínének kiszemelt dél-dakotai Pine Ridge-i földeket, ahol Korczak Ziółkowski három hétig tanulmányozta a lakota sziú bennszülöttek életmódját. Mivel az indiánok nem akartak állami forrásokat kérni és felhasználni, a törzsszövetség tagjai abban reménykedtek, hogy a projektjüket a vadnyugat romantikája után vágyakozó és ezt a nomád életformát élvező amerikai állampolgárok anyagi támogatásából fogják majd megvalósítani. A támogatások érdekében létre is hozták a Crazy Horse Memorial Foundation nonprofit szervezetüket.

Korczak Ziółkowski, tíz gyermeke, illetve az önkéntesek 1948. június 3-án kezdték el a Thunderhead-hegy aprólékos felrobbantását. Mivel a lassan csordogáló támogatói pénzek miatt a kivitelezési munka roppant lassan haladt, a szoborépítők pár évtized múlva átpozicionálták bevételeiket, így először egy oktatási célokat is kiszolgáló látogatóközpontot építettek fel a gránithegy aljában.

India mögött az indián

Mivel a lánglelkű szobrász 1982-ben, 74 éves korában tért meg munka közben a szellemvilágba, a szobor építési munkálatait felesége, Ruth Ziółkowski vette át. Az özvegy úgy vélekedett, hogy a férje által erőltetett lófej helyett inkább Őrült Ló arcának elkészítésére kellene összpontosítani, hiszen ez az attrakció turisztikailag sokkal vonzóbb az embereknek, mint egy félkész állatfej. Az asszony helyes döntésének köszönhetően Őrült Ló feje 1998-ban lett kész. A méretek itt is lenyűgözők. 

A gránitból kifaragott profil 27 magas, a törzsfőnök szemei pedig egyenként 5,2 méteresek lettek.

Ruth Ziółkowski 2014-ben hunyt el, 87 évesen. Az alapítvány és a sziklafaragási munkálatok vezetését a legidősebb lány, Monique Ziółkowski szobrász vette át. A lovas szobor munkálatain ekkor már csak négy testvér és három unoka dolgozott az alkalmi önkéntesek mellett. Monique csakhamar módosította apja néhány tervét, hogy biztosítsa a kinyújtott kar súlyának megfelelő megtámasztását.

Az alapítvány 2009-es felkérésére két mérnökiroda is beszállt a projektbe, hogy a még mindig félkész alkotás statikailag megfelelő legyen. Kétévnyi gondos tervezés és mérés után a család 2011-ben vágott bele ismét a nyerítő lófej megformálásába. A família és az alapítvány úgy látja, az indián hadvezér keze, karja, válla, a hajszálai és a ló fejének teteje várhatóan 2037-re készül el.

A Rushmore-hegytől nagyjából 27 kilométernyire álló hegyoldalból kifaragott kompozíció persze időközben lecsúszott a világ legnagyobb szobra címéről. Indiában 2018-ban avatták fel a Nermada folyó mellett a 183 méter magas Egység-szobrot, amely Vallabhbhai Patel indiai politikusnak, aktivistának, a független India első miniszterelnök-helyettesének állít emléket. Érdemes megemlíteni, hogy a magyar Országház 96 méter magas. Bár Őrült Ló leendő mérete „eltörpül” az India néhai belügyminiszter-helyettesét ábrázoló monumentális alkotás mellett, a világ legnagyobb lovas szobra cím még megvan.

Elszállt a békepipa füstje

Ahogy a műalkotás szép lassan testet ölt, egyre több kritika éri a szobrot és a munkálatokat. Őrült Ló egyik leszármazottja, Elaine Quiver így vélekedik:

Nem tisztelik a kultúránkat, mert mi, a törzs, a törzsszövetség nem adott engedélyt arra, hogy kifaragják a szent Fekete-hegyünket, ahová ősidők óta temetkezünk. (…) Ez az alkotás megszentségteleníti a kultúránkat. Ez az egész nem Őrült Ló előtt tiszteleg, hanem Ziółkowski és családja előtt.

A néhai törzsfőnök egy másik ma élő leszármazottja, Seth Nagy Varjú úgy lája, hogy mivel az emlékműhöz kapcsolódó látogatóközpont és az üzletek eddig dollármilliókat termeltek a lengyel származású családnak, a família nem érdekelt abban, hogy az alkotás elkészüljön:

Amikor elkezdesz pénzt keresni, ahelyett, hogy megpróbálnád befejezni a projektet, akkor az számomra egy rossz irányú út kezdete.

Dr. John Béna Szarvas orvos hasonló aggályokat fogalmazott meg: „Az egész ötlet, hogy egy gyönyörű vad hegyből szobrot készítsenek, az a táj szennyezése és megbecstelenítése. Ez ellenkezik Őrült Ló szellemével is.”

Russell Means lakota aktivista egy 2001-es interjúban úgy fogalmazott:

Képzeld el, hogy akár keresztényként, akár zsidóként, akár muszlimként elmész Izrael szent földjére, és öncélúan elkezded lefaragni Sion hegyét. Ez sértés. Ez a hegy a lényünk, az esszenciánk. Már így is a képmutatás szentélyének számít az egyik hegytetőnkön az a négy kifaragott fehér arc.  • Tippek
  • Árfolyam