Egyelőre nem épül irodaház a műemlék helyén, a kormányhivatal állította le a bontást

2023.03.18. 09:56
A XIII. kerületi önkormányzat korábban már pénzbírságot is kiszabott a kivitelezőre, az utcai fasorban okozott kár miatt pedig feljelentést tett.

A fővárosi Kormányhivatal azonnali hatállyal leállította a XIII. kerületi, egykor Európa-hírű Modiano cigarettapapírt és -hüvelyt gyártó papírgyár központi épületének bontását. A március 10-én közzétett hirdetmény kijelenti, hogy a Váci út 48/E–F. szám alatti ingatlant „szakszerűtlen és jogosulatlan építőipari kivitelezési tevékenységet” illetően kezdték el bontani, így a munkálatok további folytatását az építésfelügyeleti hatósági a következő intézkedésig azonnali hatállyal megtiltotta.

A súlyos por- és zajterhelés miatt a XIII. kerületi önkormányzat egyébként már március elején sürgős és hathatós intézkedést követelt az illetékes kormányhivatalnál. 

Míg a grémium téblábolt, addig a kerület vezetése saját hatáskörben bírságot szabott ki a kivitelezési munkákkal megbízott V48 Ingatlan KFT.-re.

Hasonlóan járt el a helyi közterület-felügyelet is, akik az utcai fasorban okozott kár miatt jelentették fel a vállalkozást a rendőrségen.

A tulajdonosi jogokat birtokló brüsszeli székhelyű Codic Hungary Real Estate Developer fejlesztőcég egyébként már 2013-ban azt tervezte, hogy az egykori gyárkomplexum itáliai art decós homlokzata fölé tájidegen, high-tech stílusú emeleteket fog felépíttetni, ám a Zoom Design és a Tiba Építész Stúdió által készített terveket akkor még sikerült a süllyesztőbe küldeniük az illetékes szerveknek. A részleges kudarc miatt a tulajdonos nem mondott le nagyszabású tervéről, így tavaly újabb terveket készíttetett, de ezt már nem a fent megnevezett két építészirodával, hanem a Dpi-Design Kft. munkatársaival.

A korábbi verziónál valamelyest jobban sikerült új elképzelés azonban ismételten úgy akarta hatszintes irodaházzá bővíteni az egykori papírgyárat, hogy az épület 2014 óta jogszabállyal védett országos műemlék volt. 

Bár a Szőke Imre által tervezett, 1931-ben átadott komplexum épített értékeit az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal három pontban (13.1.56., 13.1.114., 13.1.152.) is felsorolta és részletezte, ennek ellenére a fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya tavaly július 13-án még megengedte az önkormányzati védelem alatt is álló épület bontását.

A tervek szerint az ismét Modianónak nevezett épület 12 700 négyzetméteres irodaház lesz, ahol 176 férőhelyes parkoló, 110 kerékpártárló, 310 négyzetméteres étterem és száz négyzetméteres, a kiskereskedelemnek fenntartott üzletek várják majd a látogatókat. Feltéve, ha a bontást idővel tovább folytathatják.