Két fiatal milliárdos okosba felépítette Lengyelország legnagyobb várkastélyát

2023.04.21. 17:59
Igazi közép-európai történet annak a gigantikus méretű várkastélynak a megépítése, amely immáron nyolc éve tartja izgalomban a lengyel közvéleményt.

Középkor lengyel módra

A jelenleg 33 éves, építész végzettségű Dymitr Nowak és a 29 éves, közgazdászként tevékenykedő Tymoteusz Nowak 2015-ben döntötte el, hogy felépítik Lengyelország legnagyobb méretű középkorinak tűnő várkastélyát. A milliárdos testvérpár álomváruk leendő helyszínét a Warta folyó melletti Stobnica falu mellett találta meg, amelynek legfőbb természeti értékét a fenyvesek között megbújó 14 halastó adta. A fivérek, miután megvették a községtől északra elterülő, Wilczy parknak is hívott Notecka erdő 105 hektárját, a poznani élettudományi egyetem korábban üzemeltette

HALSZAPORÍTÓKAT ÖSSZENYITOTTÁK, MAJD A NAGYOBB EGYBEFÜGGŐ VÍZFELÜLET ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN A TAVAK TERÜLETÉT MEGHÁROMSZOROZTÁK. A FÖLDMUNKÁK SORÁN 2,69 HEKTÁRNYI FENYVEST VÁGATTAK KI.

A leendő várkastély megtervezésére a testvérpár DJT cége a több évtizedes várostervezői gyakorlattal rendelkező Waldemar Szeszuła építészt kérte fel. A művészettörténetben, festészetben, szabadkézi grafikában otthonosan mozgó poznani mérnök több hónapos olaszországi, máltai és libanoni tanulmányútjait követően egy olyan mestertervvel rukkolt elő, amelytől a Nowak gyerekeknek leesett az álluk.

Az önmagát reneszánsz emberként jellemző Szeszuła ugyanis egy olyan középkori toszkán várost álmodott meg, amely olyan hatást keltett, mintha a tornyos itáliai erődítmény mindig is a lengyel alföldön állt volna.

A poznańi Regionális Környezetvédelmi Igazgatóság (RDOŚ) pozitív jelentése alapján az Oborniki megye sztarosztája, vagyis elöljárója még ebben az évben megadta az engedélyt a beruházásra.

Olasz stílus a vajdák földjén

A két hektáron elterülő stobnicai várkastély alapozását 2015-ben kezdte el a DJT vállalat az összenyitott halastavak szélén kialakított mesterséges szigeten. A tizennégy emeletesre tervezett „középkori városka” négy külső és egy belső várból áll. A San Gimignano toszkán településre hasonlító erősség központja egy 48 méter magas lakótorony, amelyet további három kisebb méretű, reneszánsz stílusjegyeket viselő szögletes torony ölel körbe. Ez a belső vár.

Ezt a magot veszik körbe nyugat és észak felől a palotaszárnyak, amelynek az egyik sarokbástyáján helikopterleszállót is kialakítottak. A felvonóhídon kilépve jutunk ki a külső várakhoz, védművekhez, bástyákhoz és teraszokhoz, valamint egy vastag fallal jól védhető belső csónak- és hidroplánkikötőhöz, amelynek rácsos vízi kapuja veszély esetén bármikor felhúzható. A komplexum négy lovagtermet, egy kápolnát és 46 különböző formájú és méretű boltíves lakosztályt rejt. 

Az épület 97 fő állandó lakhatására és 10 fő kiszolgálószemélyzet ideiglenes tartózkodására alkalmas. A szállodaként hasznosítani kívánt „idegenforgalmi lakóegyüttes” pinceszintjén alakították ki a szivattyútelepet, a garázscsarnokot, az úszómedencéket és a fedett teniszpályákat. A beruházó bekötőutat is épített az épülethez, amely az Obornikiből Obrzyckóba vezető közúthoz csatlakozik.

Mindig kell egy-két jóbarát...

Már csaknem szerkezetkész volt a várkastély, amikor 2018-ban kiborult a bili. A lengyel média ugyanis ekkor számolt be arról, hogy a félkész létesítmény az EU Natura 2000 természetvédelmi terület közepén épült fel, amely felbecsülhetetlen értékű ritka madárfajok otthona.

A sajtóvisszhangnak köszönhetően 2018 augusztusában Henryk Kowalczyk akkori környezetvédelmi miniszter arra utasította a környezetvédelmi főigazgatót, hogy indítson vizsgálatot az építési határozatok kiadásának tisztázására. A vizsgálatok bár tucatnyi szabálytalanságot tártak fel, a környezetvédelmi jelentés társszerzője annak ellenére tovább engedte a projekt folytatását, hogy nyilvánosan bevallotta, a fiatal befektetők régi barátjai

Visszautasította az összeférhetetlenségre vonatkozó vádakat, és azt állította, hogy nem volt hajlandó a jelentéssel kapcsolatos munkájáért semmilyen díjat elfogadni a vállalkozóktól, bár az egyik interjújában elismerte, hogy intézete rendszeresen kapott takarmányszállítmányokat a testvérpártól.

Ezek után a hatóság alaposabban megvizsgálta a jelentés társszerzőjét, akiről hamar kiderült, hogy a Poland's Fauna nevű civil szervezet egyik vezetőjeként korábban az egyik leghangosabb ellenzője volt a kormány fakivágási programjának, amelynek célja a kéregbogár elterjedésének megakadályozása volt.

Mivel a jelentés nem győzte meg a lengyel környezetvédelmi minisztert, így a szaktárca 2018 augusztusában elrendelte a stobnicai kastély lebontását.

Az állami ukáz azonban nem hatott Pavel Nowakra, sem milliárdos fiaira. Folytatták középkori városuk építését, amely egy év múlva lett szerkezetkész. Ekkor megtartották a bokrétaünnepélyt is, amelyen hívatlan vendégként megjelent a lengyel ügyészség jogászcsapata, valamint a Központi Korrupcióellenes Iroda egyik fegyveres egysége is.

…és ellenség

Két év nyomozás után ez a két állami testület 2020-ban vádemelést nyújtott be a bíróságnak. Ebben hét ember letartóztatását indítványozták. A rendőrség 2020. július 16-án tartóztatta le az oborniki építésügyi hatóság vezetőjét és két munkatársait, a Nowak testvéreket, apjukat, valamint Waldemar Szeszuła építészt. 

A vád ellenük nemcsak illegális építési tevékenység, okirat-hamisítás és környezetkárosítás volt, hanem az is, hogy megbízhatatlan adatokKAL tévesztették meg az állami hivatalokat, és alábecsülték a beruházás területét is.

Persze a Nowak testvérek hamar elérték, hogy a Nagy-lengyelországi vajdaság kormányzója, Łukasz Mikołajczyk vajda ismét engedélyezze a stobnicai kastély építését, amelyet a kormányzó 2020. november 30-án szentesített.

Örömük azonban nem tartott sokáig. Három nappal a vajda pozitív döntése után Mateusz Morawiecki miniszterelnök felmentette Mikołajczykot a Nagy-lengyelországi vajda tisztségéből – a várkastély felépítésében kiadott engedélye miatt. A kormányfő utasítására ezek után semmisítette meg az Építésfelügyeleti Főhivatal Oborniki megye sztarosztjának 2015-ös és a vajda 2020-as határozatait, amelyek mindig zöld utat adtak az építkezéshez.

Akkor most mindenki boldog?

Már-már úgy tűnt, hogy a korrupcióval, okirat-hamisítással, illegális építkezéssel és környezetkárosítással vádolt Nowak fiúknak és édesapjuknak ténylegesen le kell bontaniuk középkori városukat, amikor tavaly júniusban az oborniki bíróság váratlanul úgy szüntette meg az ellenük indított eljárást, hogy még tárgyalásra sem került sor.

Az ügyészség persze fellebbezett a határozat ellen, amelyet Alina Siatecka bíró csak azért fogadott el, hogy a tárgyaláson kiszámolják a beruházás tényleges területét. A beruházó ugyanis mindig úgy nyilatkozott, hogy a várkastély területe 1,7 hektár, míg az ügyészség szerint a beruházás túllépte a két hektárt, amely környezetvédelmi döntést igényel.

Egy szó mint száz: a bíróság idén már letett arról, hogy lebontassa az épülő középkori várost, hiszen a beruházó legálisan megszerzett építési engedélyek alapján járt el. A stobnicai kastélyt várhatóan 2025-ben adják át rendeltetésének – bármi lesz is az.