Nemsokára újból borozhatunk a barlangban

2024.05.15. 11:43

Majd harminc éve csöndesedett el Sátoraljaújhely ikonikus szórakozóhelye, a Borbarlang. Az 1971-ben még Barlang Borozó néven nyílt létesítmény egy üvegablakos presszóból és egy föld alatti, borospincét idéző étteremrészből állt.

Az önkormányzat most úgy döntött, felújítja a helyet, és odaadja azt a fiataloknak. Ahogy az Építészfórum is beszámolt róla, a Tompa és a Dörzsik utca sarkán több mint ötven éve nyílt vendéglátóhely felső része új volt, azonban a pincehelyiség sokkal régebbi.

Biztos adatok nem maradtak fenn, de az akkori sajtóhírek középkori vagy Rákóczi korabeliként emlegették az éttermet – ezek alapján több mint százéves a hely.

Ezt a pincerészt bővítették ki és alakították át, hogy új funkciójának megfeleljen. Itt esténként élő népzene csendült fel, miközben helyi ételkülönlegességeket és borokat szolgáltak fel. A szórakozóhelyet az 1990-es évek közepén bezárták, és egészen mostanáig várta, hogy újból használatba vegye valaki.

Klasszikus alap, modern forma

A város önkormányzata nemrég egy 140 millió forintos támogatást kapott, hogy felújítsa a helyet. A tervek szerint könnyűzenei szórakozóhelyet fognak kialakítani, ami koncerteknek, osztálytalálkozóknak, különféle előadásoknak és fellépéseknek ad majd otthont – elsősorban a fiatalokat célozva. A munkaterületet április 20-án adták át.

A felújításkor az épület szerkezete nem változik.

Az elmúlt évtizedek alatt kialakult hibákat javítják ki, valamint modernizálják, hogy ki tudja szolgálni az új igényeket. Cserélik a padlóburkolatot, a nyílászárókat, felújítják a lapos tetőt, valamint javítják a falakat. Ehhez párosul egy új, 8+1 férőhelyes parkoló és 150 négyzetméternyi térkő.

Az épületet a tervek szerint év végén adják át. A városvezetés kártyás beléptetést szeretne bevezetni, ezáltal védve az ingatlan és a vendégek értékeit, érdekeit.