Szeptemberben kezdődik a budavári Külügyminisztérium visszaépítése

2021. augusztus 5., 19:09 Módosítva: 2021.08.06 08:25
221
Itt tervezték meg I. Sándor jugoszláv király meggyilkolását, a kisantantországok elleni terror- és szabotázsakciókat, valamint itt készítették elő a bécsi döntések magyar álláspontjait. Most replikaként visszaépítik az egykori minisztériumot és felújítják a szomszédos Batthyány-palotát is.

A mai Dísz téri saroktelken korábban három épület (Heichele, Bikkessy és Ignatovits) állt, amelyeket 1900-ban vásárolt meg 334 ezer koronáért a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete, hogy a helyükre Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján 1901 és 1902 között több mint egymillió koronáért felépíthessék új székházukat, amelyet Havel Lipót építőmester cége kivitelezett. Mivel már a tervezéskor kiderült, hogy a két sarokkupolában végződő, eklektikus stílusú ingatlan túl nagy lesz a segélyszervezetnek, az alsóbb szinteket 1902. július elején tizenöt évre bérbe adták az államnak, hogy a Magyar Királyi Horvát-Szlavón-Dalmát Minisztériumot az Úri utcából átköltöztethesse ide.

A Vöröskereszt egylet a bérleti idő alatt továbbra is fenntartott három szobát az igazgatóságának a palotában, illetve a felső két szintet tehetős lakókkal töltötték fel. Többek között innen, a bagótól megsárgult szakálla mögül szemlélte a pesti panorámát 1907-es végleges bécsi letelepedéséig dr. Hertzka Emil kontinensszerte ismert és felkapott zeneműkiadó is, aki elsőként adta ki olyan kortárs, akkor még zömmel ismeretlen zeneszerzők műveit, amelyek ma már világhírűek. Sikerességét jól szemlélteti, hogy a bécsi önkormányzat 1959-ben egy teret is elnevezett róla az osztrák főváros X. kerületében.

Rajta kívül szintén itt bérelt lakást Forinyák Gyula császári és királyi altábornagy, az 1866-os osztrák–porosz háború lovassági hőse, az első magyar nyelvű katonai kézikönyv, a híres Hadászat szerzője, illetve báró Minarelli-Fritzgerald Sándor gyalogsági tábornok, katonai szakíró, aki azért nevezetes egy pindurkát, mert az ő tervei szerint avatták fel 1884-ben a boszniai Mostar vasútállomását.

Tovább

Felújítják Bulgária szétrohadt kommunista csészealját

2021. július 31., 15:56 Módosítva: 2021.08.01 15:19
142
A balkáni ország drága pénzen kizsaluzott idolja ma az enyészeté. Megmentése érdekében nagyszabású fesztivált szerveztek alá.

A repülő csészealjra hasonlító emlékművet a bolgár állam alapításának 1300., a Dimitar Blagojev nevével fémjelzett bolgár szociáldemokrata párt 100. és az 500 éves oszmán uralmat végleg felszámoló, győztes Sipka-szorosi csata 90. évfordulója kapcsán 1981-ben avatták fel. Az akkor hatalmon lévő kormány az objektumot a Sipka-szorost is magában rejtő, 1441 méter magas Buzludzsa-hegy csúcsán építtette fel. A Georgij Sztojlov tervezte „újkori megalit” az egyik legnagyobb és legdrágább beruházás volt a balkáni ország történetében, az építkezés ugyanis több mint 14 millió levába (akkori árfolyamon mintegy 7 millió angol fontba) került.

Bruttó bolgár ufó

A hét évig tartó építkezés nagy részét önkéntes kommunista brigádok, a Delcso Delcsev Állami Építőipari Vállalat és a bolgár hadsereg hatezer főt kitevő építőezredei, illetve a Dobromir Kolarov építészprofesszor irányította több mint hatvan szobrász és festő végezte el. A lakott vidékektől távol eső helyszínre több új utat is kiépített a katonaság Szófia parancsára, ezekből a két legjelentősebb közlekedési folyosó a 16 kilométer hosszú, Kazanlakba és a 12 kilométer hosszú, Gabrovóba vezető út volt. 

A SZTOJLOV TERVEZTE ÉPÍTMÉNY SZELLEMI ELŐKÉPE ÁLLÍTÓLAG FRANK LLOYD WRIGHT AMERIKAI ÉPÍTÉSZ a WISCONSIN ÁLLAMI WAUWATOSÁBAN 1956-BAN ÁTADOTT GÖRÖGKELETI TEMPLOMA VOLT.

Az épülethez tartozó, 70 méter magas, nyújtott trapéz alakú, zászlórúdként is használatos torony mindkét oldalát egy-egy 6,5 × 12 méter nagyságú vörös csillag ékesíti – ezek egyenként is háromszor nagyobbak, mint a Kreml tetején látható pentagram. A 42 méter széles, 14,5 méter magas nagycsarnok plafonját a legfőbb szovjet jelkép, a sarló és kalapács díszíti, amely körül 550 négyzetméternyi területet foglalnak el a hazai és a külföldi kommunista vezetők mozaikból kirakott arcmásai és falfestményei.

Tovább

Purgatóriumnak álcázott sportkomplexum épült a főváros szívében

2021. július 29., 11:58 Módosítva: 2021.07.29 19:03
6
A Hold utcai Vásárcsarnok mellett egy uszoda és egy termálvizes részleg is helyt kapott. Tűz és víz, Menny és Pokol találkozása a Belvárosban.

Bár már tavaly elkészült, a világjárvány miatt csak most adták át hivatalosan Budapest új sportközpontját. A Vadász utca 30. szám alatt felavatott létesítményt a nyár végéig tartó próbaüzeme alatt csak az V. kerületi lakosok használhatják ingyen, szeptembertől azonban már bárki, pénzért.

A Belváros-Lipótváros Önkormányzat sajtóközleménye szuperlatívuszokban áradozik a városrész új sportkomplexumáról, amelyet a szépen felújított, Jung Antal szállítmányozó megbízása és az osztrák Prinner W. G. építész tervei alapján 1873-ban átadott bérház helyére építettek fel.

Tovább

Miért bontották le félig a Parlament melletti bérpalotát?

2021. július 26., 07:04 Módosítva: 2021.07.26 19:17
32
Teljesen eltűnt a Kossuth Lajos tér északi részét lezáró lakótömb Dunára néző oldalának középső része. Nincs már tetőszerkezete, legfelső emelete, s rövid időn belül további felső szintek is csákány alá kerülnek a fővárosi kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya ez év május 24-én jóváhagyott bontási engedélye alapján.

A világháború előtt itt működő kávéház-bár után Biarritz-háznak hívott lakótömb bár egyetlen hatalmas bérpalotának tűnik, ám valójában öt társasház szoros együttese, amelyeket nemcsak más és más megrendelők építettek fel, hanem tervezőmérnökeik is különbözők voltak. Az ingatlanok hasonlósága csak annak köszönhető, hogy az épületek egységes megjelenése érdekében a négy homlokzatot egy ember, Wellisch Andor tervezte.

Az esztétika és a harmónia szellemében ő kezdeményezte azt is, hogy mindegyik épület üvegezett kapujának díszes kovácsoltvas rácsa, valamint az erkélyek korlátjait Jungfer Gyula lakatosüzeme készítse el. A mérnök felügyelte azt is, hogy mind az öt előcsarnok igényes kivitelezésű legyen, a padlóra és a falakra fehér vagy rózsaszínű márványburkolat kerüljön, valamint hogy a lépcsőházak orsótereibe lift, háromkarú lépcső és galériás vesztibül kerüljön.

Tovább

Újabb középkori emlékkel gazdagodott az ország

2021. július 20., 10:20 Módosítva: 2021.07.21 12:48
1297
Korhűn visszaépítették a regéci vár reneszánsz palotaszárnyát.

A Felsővár és az Öregtorony

A regéci önkormányzat több mint 560 millió forintnyi állami támogatással 2015-ben csaknem teljesen újjáépítette a császári rendelet alapján 1686-ban lerombolt zempléni vár négyszintes Öregtornyát, illetve a keleti sarkához hozzáépített Kerekded bástyát. A Simon Zoltán és Pető Zsuzsanna régészek kutatásai, megfigyelései, valamint a Kosdi Attila és Fülöpp Róbert építészek tervei alapján kivitelezett épületegyüttes a vár legrégebbi pontja, a Felsővár magja.

Tovább

Audrey Hepburn magyarországi vérvonala. Hol laktak a színésznő ősei?

2021. június 28., 05:50 Módosítva: 2021.06.29 05:58
673
A hollywoodi filmsztár bár osztrák, ír, angol és holland ősökkel rendelkezett, felmenői sokat tettek a magyar ipar felemelkedéséért.

A dédpapó és a magyar gőzhajó

Több sikertelen próbálkozás után a bécsi udvar 1813-ban látta be először, hogy a Duna és mellékfolyóinak hajózhatóságát csak külföldi szakemberekkel tudja megoldani. E gondolatnak megfelelően a Hofburg az osztrák gőzhajózás alapjait két angollal alapoztatta meg. John Andrews és Joseph Pritchard hajógyárosok 1829-ben alapították meg a császárvárosban az Első Duna Gőzhajózási Társaságot, amelynek többségi részvényese volt többek között Metternich herceg, József magyar nádor és Széchenyi István gróf is. A Floridsdorfban felépített üzem bár egymás után bocsájtotta vízre gőzhajóit, a társaság komoly mérnökhiányban szenvedett.

Egy keretszerződés szerint 1832-ben sietett a bécsi angolok segítségére Joseph John Ruston brit gépészmérnök, aki pallérozott szakmai ismereteit apja londoni és lincolni hajó- és gépgyáraiban alapozta meg. Az ő tervei alapján épültek meg Ausztria, Magyarország és Csehország első gőzhajói, amelyek az I. Franz, Duna, Pannónia, Zrínyi, Nádor és Bohemia neveket kapták. Vízi járművei hamar népszerűek lettek a Habsburg Birodalomban, hiszen azok sokkal gyorsabbak és olcsóbb fenntartásúak voltak, mint a nagyobb merülésű, ezért jóval lassúbb német gyártmányok. A termelési ütem fokozása miatt a társaság 1835-ben avatta fel újabb hajógyárát, de ezt már Óbudán. Angol tervek alapján itt készült el az első magyarországi oldalkerekes gőzhajó, az Árpád, amelynek fő gépét Ruston tervezte. 

Így lett Audrey Hepburn színésznő apai dédapja a magyar hajógyártás egyik ősalapítója.

Tovább

Szabadulószoba is került a felújított Rákóczi-várkastélyba

2021. június 19., 19:22 Módosítva: 2021.06.20 13:58
Magyar kormányzati támogatással ismét régi fényében ragyog a felvidéki reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme.

Június 19-én, szombaton ünnepélyes keretek között átadják a teljesen felújított Rákóczi-várkastélyt a magyar határtól alig három kilométerre fekvő kelet-szlovákiai Borsiban. A díszes eseményen részt vesznek Zuzana Čaputová és Áder János köztársasági elnökök is.

Az 1200 lelkes, többségében magyarok lakta Borsiban álló Rákóczi-várkastély felújítása a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje. A kastély az 1563 és 1638 közötti időszakban épült, és számos eredeti részlete maradt fenn. Míg a sárospataki Rákóczi-vár jellemzően inkább reprezentatív helyszín volt, a meghittebb, kisebb borsi kastély a család kedvelt lakóhelyének számított. 

1676. március 27-én itt született II. Rákóczi Ferenc.

Tovább

270 éves lenne, ha Sztálin születésnapja miatt nem rombolják le

2021. június 14., 16:12 Módosítva: 2021.06.15 20:53
284
Az ország legszebb templomát Moszkvának tett politikai gesztus miatt semmisítették meg.

A rác és budai Svájc

A III. Csarnojevics Arzén ipeki pátriárka vezetésével a török elől Magyarországra menekülő szerbek jelentős hányada a budai várnegyed körül telepedett le. Míg a katolikusok a várhegy keleti lankáin és közvetlenül a Duna mellett, addig a pravoszlávok az Ördögárok két partján, a Gellérthegy és a Naphegy között elterülő Tabánban leltek új otthonukra, amely ekkoriban kapta a Rácváros elnevezést is.

Dörmögő Dömötör a Döbrentein tündököl

Buda új lakói az első templomukat az ortodox egyház egyik legtiszteltebb vértanújának, Szent Demeternek ajánlották fel. Ez az hevenyész mód megépített istentiszteleti hely azonban hamar tönkrement a Duna rendszeres áradásai miatt. Az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében Vaszilij Dimitrijevics püspök kezdeményezésére 1741-ben döntötte el a Karlócai Szerb Ortodox Érsekség, hogy egy nagyobb méretű, küllemében sokkal csinosabb és tetszetősebb templomot fog felépíteni a mai Döbrentei tér nyugati szélén, ott, ahol az Erzsébet híd budai felhajtója kacskaringósan belefut a Szarvas térbe, és a villamos nagy kanyarban ráfordul az Attila útra.

Tovább

Átadták a felújított Rumbach utcai zsinagógát

2021. június 13., 05:59 Módosítva: 2021.06.14 06:08
257
Szakrális funkciója mellett innovatív elemekben bővelkedő közösségi és kulturális térként nyitotta meg kapuit a 3,2 milliárdból felújított zsinagóga.

Kelet pesti kincsei és...

Mivel a Dohány utcai zsinagóga neológ szertartásrendje nem elégítette ki az ortodoxabb felfogású izraeliták igényeit, így a közösség 1867-ben inkább megvett két, Rumbach Sebestyén utcai lakóházat, hogy a helyükre felépíthessék a saját imaházukat. A vallás megreformálását ellenző felekezet első templomának terveit Paul Antal készítette el. Ez a puritán küllemű szakrális tér azonban nagyon hamar kicsinek bizonyult a status quo ante („azt megelőző állapot” – latin) vallási irányzatnak, így a Zsinagóga Építő Bizottmány egy meghívásos tervpályázat keretén belül a 26 éves pályakezdő, Otto Wagner bécsi építész tervei alapján vágott bele az új templom felépítésébe. Az osztrák mérnök társtervezője a nála jóval nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező, Morvaországban született Kallina Mór, építésvezetője pedig az olasz származású Buzzi Bódog volt.

Annak ellenére, hogy a szecessziós munkái miatt hamar világhírűvé vált Otto Wagner a későbbiekben emlékezni sem akart fiatalkori tervére, a budapesti szakrális épület nemzetközi szinten is Közép-Európa egyik legszebb alkotásának számít. A bécsi építész ugyanis a romantikus-eklektikus építészet egyik legkvalitásosabb moreszk-bizáncias ihletésű építményét alkotta meg a magyar fővárosban.

A mérnök az ókori hagyományokat követve centrális teret tervezett, melynek középpontjában a tóraolvasó pultot helyezte el. Ezt a bima vagy almenor néven is ismert emelvényt három oldalról a hívek padsoraival fogatta közre. A vallási előírások és a szokásjog alapján az első emelet magasságában a női karzatokat alakították ki. A falsíkokat szőnyegszerűen borították be kék, vörös, okker- és aranyszínű mázas téglákból kirakott geometriai formákkal, növényi indákat, kacsokat és virágszirmokat utánzó stilizált ívekkel. Wagner ebben azt a XIX. század közepén Nyugat-Európában megjelent polychromia-divatot követte, amely a korabeli Magyarországon még szokatlan díszítési formának számított.

A zsinagógát 1872. október 1-jén avatta fel Pollack Lajos rabbi. A nyolcszögletű kupolával lefedett, ezer négyzetméteres templomtér elé egy 1800 négyzetméteres, utcára néző bérházat is emeltek. Csak ennek az építménynek a földszintjén keresztül lehet megközelíteni a templomot. Isten Rumbach utcai házának nemcsak a belső, hanem a külső díszítményeit is a Kelet kincsesháza ihlette. A díszítéseket vizsgálva az oszlopfőkön és a falakon felfedezhetők a granadai Alhambra, a cordóbai nagymecset, a keresztény templommá átalakított toledói zsinagóga, a Santa María del Blanca és a kairói mecset ornamentikái is. Az épület szerkezete azonban ízig-vérig modern: fémvázas. Itt rabbilakásokat alakítottak ki, de a Bérkocsis utcai épület átadásáig szintén itt működött a felekezet tanítóképzője és egy rövid ideig a közösség leányiskolája is. Ezt az utcai lakószárnyat keretezi be az a két, minaretre hasonlító erkélyes torony, amely ismételten a Kelet mesés varázsát és izgalmas hangulatát repíti a Duna mellé.

Tovább

Új trend? Közösségi finanszírozásból mentenék a nyugdíjasok a műemlékeket

2021. június 12., 19:49 Módosítva: 2021.06.14 16:36
Saját álmaikat valósítják meg, ám mégis nemes ügy érdekében mozgósítja az épített örökségért aggódókat és rajongókat egy nyugdíjas házaspár. A fiatalosan gondolkodó nagyszülők fejükbe vették, hogy közadakozásból állítják vissza az egyik híres pesti szecessziós bérpalota eredeti, Róth Miksa üvegeivel és Maróti Géza szobraival díszített homlokzatát. Ám ők nemcsak kérnek, hanem adnak is.

Álmok álmodói

Az álmok mindig megvalósíthatók, feltéve ha elég kitartók és szorgalmasak vagyunk. Ez az életfilozófiája Szinger Margit képzőművésznek és férjének, Hámori Géza egykori könyvtárosnak is. A nyugdíjas házaspárnak öt gyermeke és hat unokája van. Idealisták és maximalisták. Olyan pozitív gondolkodású emberek, akik fogékonyak a szépre, a jóra, akik nemcsak beszélnek, hanem cselekszenek és cselekvésre hívják a művészetkedvelőket és az értékmentőket.

Margit és Géza újrakezdők. Míg a biológia szakos tanár, ám selyemfestő iparművészként tevékeny asszony Veszprémben élte az elvált nők életét, addig az 1966-ban Jugoszlávián keresztül Nyugat-Európába disszidált Géza az Európai Unió bíróságán dolgozott könyvtárosként. Mivel Margit felnőtt lánya is ennek a luxemburgi intézménynek volt az egyik dolgozója, Margit meglátogatta gyermekét. Az egyik ilyen vizitkor ismerkedtek össze a bíróság étkezőjében.

Margit a magyar szóra lett figyelmes: „Rossz helyen állsz, nem ott van a sor vége.” Ez volt az a mondat, amely bár nem neki szólt, de beindította a moirák szövőszékét, és egyetlen szempillantás alatt összekötötte e két kalandos életet tizenhat évvel ezelőtt. A képzőművész kiköltözött Belgiumba, és jó tyúkanyó módjára szárnya alá vette Géza előző házasságából származó gyermekeit és unokáit. 

A nyugdíjas házaspár 2011-ben költözött vissza Budapestre. Több helyen is éltek a fővárosban, hiszen mindig kíváncsiak voltak a fővárosi kerületek különböző atmoszféráira. Évekkel ezelőtt vásárolták meg a terézvárosi Munkácsy Mihály utca 23. alatti sarokházban az egyik lepusztult lakást, amelynek tragikus elhanyagoltsága ellenére kellemes századelős hangulata volt. A felújítás csaknem kilenc hónapig tartott. Ez az epreskerti, parkosított művésztelepre néző emeleti lakás lett a második otthonuk.

De minden alkalommal, amikor megérkeztünk, felnéztünk a házra, és azt láttuk, hogy nagyon szép ez az épület még így is, de csonka. Látszott, érezhetően hiányoztak róla a régi díszek, a régi stílus. Határozottan emlékszem arra az öt-hat évvel ezelőtti délutánra, amikor itt az első emeleti korlátra támaszkodva szomorúan néztük a nagy üvegablakot, ahol most drótüvegek vannak a Róth Miksa-féle üvegablakok helyén, és azt mondtuk, hogy ezt egyszerűen nem lehet így hagyni. Valamit csinálni kell. De felmértük, hogy ha a házon akarunk változtatni, akkor a ház lakóin kell először változtatni. Nem azért, mert rossz emberek, hanem azért, mert nem ismerték egymást, és nem tudták arra kérdésre a választ, hogy mitől éreznék jobban magukat a házban.

A közösség ereje

A szépérzékű nyugdíjasok ekkor jöttek rá, hogy először közösséget kell építeniük, és csak utána jöhet a helyreállítás. Ennek érdekében meghívták magukhoz a társasház félénk lakóit egy kis ismerkedésre, beszélgetésre. Margit aprósüteményt sütött és frissítővel várta szomszédait. A találkozás olyan sikeres lett, hogy azóta mindig az ő otthonukban tartják a lakógyűléseket. Lecserélték a közös képviselőjüket egy dolgosra. Elkezdtek pályázni az összes fórumon, ahol sokszor nyertek is. Igaz, nem a Róth-üvegek visszaállítására, hanem más esztétikai beavatkozásokra, de a tetőjárda-felújítás és az udvarzöldítés is fontos dolog egy lakóközösség életében. Egyébként ez utóbbi támogatásnak köszönhetően kerültek a belső udvarra hortenziák, a kinti kovácsoltvas díszkerítésre pedig illatos futórózsák.

Tovább

Az ékszerkirály és magyar felesége felforgatta Budapestet

2021. június 2., 09:49 Módosítva: 2021.06.03 10:36
254
Egy modern kétegyházi lány csodálatos élete drága francia ékszerek és a híres angol beteg között.

Almásy Jacqueline grófnő 1895-ben látta meg a napvilágot a család kétegyházi kastélyában. A Békés megyei dekoratív lány 22 évesen lett Bissingen-Nippenburg Károly gróf felesége, aki a Császári és Királyi 13. Jász-Kun Huszárezred egyik főhadnagya volt. Szenvedélyes szerelmük és házasságuk azonban nem tarthatott sokáig, hiszen férjének katonatisztként a nagy háború kitörésekor be kellett vonulnia. Az ifjú nemes ezredével együtt hősiesen végigharcolta a galíciai és a tiroli frontot, ám balszerencsétlenségére a világháború utolsó évében, július 6-án egy olasz repülőgépbomba repeszeitől súlyosan megsérülve elvérzett a Piave folyó menti, Termine di Cadore nevű falucska közelében.

Tovább

Angol lett a milliárdokért újjáépített budavári Főőrség épülete

2021. május 25., 21:49 Módosítva: 2021.06.03 10:40
2
Május 14-e óta újra eredeti pompájában látható a budavári Főőrségi laktanya. A Hauszmann Alajos tervezte kaszárnyáját eredetileg 1903-ban adták át, amelyet a várpalota őrzését, biztonságát és díszszolgálatát ellátó testőrség pihenőhelyeként használtak. Annak ellenére, hogy Budapest ostromakor az épület „csak” 30 százalékos háborús kárt szenvedett, a Felső laktanyának is hívott épületet ideológiai okokból 1971-ben porig rombolták.

Az eredeti tervek, archív fotók, régészek és művészettörténészek szakvéleményei alapján süttői mészkőből most újjáépített főőrségi épület kivitelezési költsége – a szomszédos Stöckl-lépcsővel együtt – nettó 3,7 milliárd forintba került. A kivitelezést a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. végezte el. Az udvarlaki épület díszes, faragott köveit, illetve a tetején látható 12 hadi trófeát Csányi Szabolcs szobrászművész és csapata faragta ki újra. A versailles-i hangulatot árasztó, pompásan újjáépített ingatlan belül már nem ilyen szép.

Tovább

Magyar színésznők extrém libidóval

2021. május 19., 07:08 Módosítva: 2021.06.03 10:42
118
Forgatókönyvírókat megszégyenítő izgalmas szappanopera a Gombaszögi lányok valós története.

A szelíd irónia nagy mesterének tartott Heltai Jenő Tündérlaki lányok című novellájának szegény leánytestvérfőhősei négyen voltak. Három tisztességes, a negyedik nem. Nyílt titok volt a századelő Budapestjén, hogy az író a Gombaszögi nővérekről mintázta kaján, szellemes, ám sok helyen sikamlós vígjátékát, amely már keletkezése évében Európa-szerte ünnepelt és felkapott színpadi előadássá vált. A darab Amerikában Girls up to Date címen futott. A pajzán keretek között mozgó keserédes mű sikere abban rejtőzött, hogy a szerző nemcsak a kiscicákból csábító nagymacskákká átvedlett bakfisok jellemfejlődését mutatta be plasztikusan, hanem a családja fizikai megmaradásáért önmagát és tehetségét feláldozó legidősebb lány dilemmáit is. Vajon a pénztelenséggel járó heves szerelmet vagy a mannaesővel nyakába ömlő szenvtelen és hideg érdekházasságot válassza?

Tovább

Rangos nemzetközi díjat nyertek az Etele pláza belsejének tervezői

2021. április 30., 20:34 Módosítva: 2021.06.03 10:43
168
Míg az orosz bevásárlóközpontot a Csillagok háborúja egyik űrhajója, addig az Etele téri pláza belső tereit az ajándékcsomagok díszszalagjai ihlették.

Két fiatal magyar építész is elnyerte idén az Európai Építészeti Művészettervezési és Urbanisztikai Központ a chicagói Athenaeum Múzeummal közösen alapított „Europe 40 under 40 nevű szakmai díját. A rangos elismerést csak azok a fiatal generációhoz tartozó építészek kaphatják meg, akik forradalmi mérnöki szemléletek mentén alakítják és formázzák a jövő környezetét, a városi tereket.

Annak ellenére, hogy a Deilinger Tamás és Domokos Balázs vezette London-Moszkva-Budapest központú mérnöki iroda leginkább az Egyesült Királyságban és Oroszországban tevékenykedik, a Group Dyer építésziroda portfóliójába beletartozott az idén nyíló Etele Pláza belsejének megtervezése is.

A magyar alapítású cég négy pályaművét is díjazta a nemzetközi zsűri.

Tovább

A budai várban működik az egyik titkos dimenziókapu

2021. április 29., 21:01 Módosítva: 2021.06.02 15:23
48

Egy titkos budai épületből könnyen elutazhatunk Európa csaknem összes városába. Ez az út gyorsabb és olcsóbb is, mint egy átlagos fapados repülőút.

Budapesten Európa legnagyobb mecsetje lehetne a Gül baba türbéje

2021. április 7., 18:41 Módosítva: 2021.06.02 15:24
315

Durics Hilmi Huszein budai főmufti még egy bosnyák kommandót is vezetett az osztrák csendőrség ellen. Miattuk maradt meg Sopron magyarnak.

Ezer méter magas piramist terveztek a Gellért-hegy helyére

2021. március 30., 16:56 Módosítva: 2021.06.02 15:23
38

A Citadella helyén állhatna a turáni Akropolisz vagy a magyar Walhalla.

Másfél milliárdért szabadulna a főváros két műemlékétől

2021. március 23., 21:47 Módosítva: 2021.06.02 15:25

A kuruclesi nyaralót „az élet vizéből” befolyt milliókból építette fel egykori tulajdonosa.

Fergeteges vígjátékot lehetne forgatni Táncsics Mihály kiszabadításáról

2021. március 15., 16:57 Módosítva: 2021.06.02 15:25
222

A Táncsics börtöneként ismert József-kaszárnyából nem volt nehéz a szöktetés, a bonyodalmak csak azután kezdődtek.

Ismét felépítik az egykor világhírű Erzsébet Sósfürdőt Újbudán

2021. március 10., 20:17 Módosítva: 2021.06.02 15:25
2106

A miniszterelnöki megbízott szerint a Dél-budai Centrumkórház felépülte után kezdődhetnének a munkálatok.