Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Könyvben és vásznon pakolnak ki a Depardieu-k

2004.02.13. 16:20
Mindent odaadtam címmel jelent meg a napokban Gérard Depardieu francia filmsztár fia, Guillaume sokkoló vallomása a Plon kiadónál. A Depardieu apa-fiú kapcsolatot Gérard által finanszírorozott Szeresd apádat! című filmben április 1-től a magyar nézők is megismerhetik.
A hosszú monológban a 32 éves, szintén színész Guillaume testi-lelki pokoljárásának minden részletét feltárja, nem kíméli sem önmagát, sem az 55 éves apját, Gérard Depardieu-t, akinek szakmai érvényesülése körüli teendői - fia szemében megbocsáthatatlanul - nem hagytak időt saját gyermekére. A 250 oldalas könyvért verekszenek a vásárlók.

Beolvas az apjának
- Guillaume és Gérard Depardieu
Jacob Berger: Szeresd apádat!
A könyv szerint a sosem jelenlévő, gyűlölt és rajongott apa árnyékában keveredett Guillaume szélsőséges kalandokba: a kiskorúként kezdett prostituálódástól a lopáson, drogozáson, alkoholizáláson át a börtönt is kipróbálva. Egy korábbi motorbalesete miatt a múlt nyáron saját döntésére levágatta sérült lábát, amely a számos kórházi helyreállító műtét során elfertőződött, és üszkösödni kezdett.

A Dépardieu-fiú vallomását Marc-Olivier Fogiel, a fiatal francia tévériporter öntötte formába. Tavaly szeptembertől decemberig naponta három órán át vette magnóra Guillaume vallomásözönét. Fogiel szerint a hosszú mélylélektani könyv a szeretetért való kiáltás. "Guillaume valódi problémája az, hogy habzsoló szeretetéhség gyötri" - állapította meg Fogiel a diagnózist.

A két Depardieu küzdelme a vásznon

Észrevehette mindezt Gérard Depardieu is, hiszen ő volt a producere annak a francia-kanadai-angol-svájci filmdrámának, mely ugyanezt a témát járva körül az angol regényíró, John Berger fia, Jacob Berger forgatókönyve alapján és rendezésében készült. Jacob személyes tapasztalatait írta meg az egymás iránt bizalmatlan, egymással kommunikálni képtelen szörnyeteg, nagy ember apa és a fiú kapcsolatáról.

A Szeresd apádat! főszerepeit játszó két színész, Gérard Depardieu és fia, a 2002-ben még két lábon járó Guillaume zavarba ejtő és megrázó párviadalt mutat be.

A közvélemény szemében balhés, kezelhetetlen, extravagáns, törvényt feszegető fenegyerek a könyv és a film tanúsága szerint egy súlyosan sebzett, szenvedő alkat. Apja, akivel rég nincs beszélő viszonyban, Fogiel szerint azért nem bűnös, mert nem lehet bűnösnek tekinteni valakit, aki nem képes a felelősség érzésére.